Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Matjaž Borovničar Duh soli

Prostorska instalacija in video

Matjaž Borovničar

Duh soli

Prostorska instalacija in video

Galerija Herman Pečarič Piran

Odprtje:petek, 9.marec 2018, ob 19.00

Trajanje: 9. 3.‒20. 4. 2018

Kustosinja: Ana Papež Križaj

Matjaž Borovničar je leta 1999 diplomiral na beneški Akademiji lepih umetnosti in med letoma2000 in2002 nadaljeval študij restavratorstva za zidne poslikave na beneški Mednarodni univerzi umetnosti. Leta 2002 se je izobrazil na področju pedagogike in andragogike na Centru za pedagoško izobraževanje na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Poučuje likovno umetnost in vodi kreativne delavnice. Sodeloval je na več skupinskih razstavah doma, v Italiji in na Hrvaškem. Živi in dela v Piranu.

Matjaž Borovničar je umetnik, ki se zadnja leta ukvarja predvsem z instalacijami in video projekti, kamor se uvršča tudi tokratna razstavaDuh soli. Gre za posledico sodobnega načina življenja, močne naklonjenosti in odvisnosti družbe od raznih socialnih omrežij. Segmenti instalacije oziroma fotografije, natisnjene na akvarelni papir, so nastali zgolj s pomočjo mobilnega telefona in fotoaparata. V svojih delih, ki se zdijo kot opazovana skozi kalejdoskop, raziskuje lomljenje slike, obnašanje barvnega spektra ob kristalih solnega cveta. V ospredju poteka igra multipliciranja podob, predvsem oseb, kjer gre za sobivanje/prepletanje/podrejanje ega in podzavesti.

Borovničar je v Sečoveljske soline umestil zgodbo o družini, ki jo pripoveduje na več kot stotih segmentih iz videa. Z njo želi opozoriti na vse večje število ločenih družin dandanes. Dela kot pedagog in se dnevnosrečuje z nepopravljivimi posledicami, ki jih lahko razhod staršev pusti na otrocih kot ranljivi skupini.

INFO: Ana Papež Križaj, T 070 760 950,ana.papez@obalne-galerije.si

www.obalne-galerije.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!