Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Ženske brez upanja in literarni večer s Slavenko Drakulić

Kulturna teoretičarka Claire Colebrook piše o feminizmu brez upanja: po njenem mnenju bi morale ženske opustiti upanje na ”bogatejšega fanta, večje prsi, vitkejše noge in novo, še bolj nedosegljivo torbico” – le na ta način bi si namreč lahko izborile prihodnost brez klišejev.

18.00, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Fokus

Ženske brez upanja?

Kulturna teoretičarka Claire Colebrook piše ofeminizmu brez upanja: po njenem mnenju bi morale ženske opustiti upanje na ”bogatejšega fanta, večje prsi, vitkejše noge in novo, še bolj nedosegljivo torbico” – le na ta način bi si namreč lahko izborile prihodnost brez klišejev. Ali je utopijo, boljši svet, mogočedoseči le z odrekanjem upanju, ali je v resnici obratno – in nas le upanje lahko mobilizira v boju za boljšo prihodnost? Kakšno vlogo pri vzpostavljanju žensk igrajo politični dejavniki; v čem se, če sploh, ženska emancipacija na Balkanu loči od tiste v Skandinaviji? Kakšno vlogo pri opolnomočenju žensk igra Evropska unija? Na ta in številna druga vprašanja bosta na osmi marec, dan žena, skušali odgovoriti antropologinjadr. Svetlana Slapšakin pisateljicaAna Schnabl, vsaka z izkušnjami s svojega področja in svojega konca Evrope.

Povezuje:Nadina Štefančič

Dogodek bo potekal v sodelovanju s Predstavništvom evropske komisije v Sloveniji.

18. 00, Kosovelova dvorana v Cankarjevem domu

Filmska Fabula

Pokrpajmo žive

(Réparer les vivants, 2016, Katell Quillévéré; 103)

Vstopnice za predstavo lahko kupite na blagajni Cankarjevega doma.

20.00, Štihova dvorana v Cankarjevem dom

Literarni večes Slavenko Drakulić

Povezuje:Ksenija Horvat

Slavenka Drakulićje ena najuspešnejših in najbolj prevajanih hrvaških avtoric, ki se ukvarja s temami kot so feminizem, komunizem in post-komunizem, napisala pa je tudi več izjemno uspešnih romanov, ki so bili deležni množičnega bralskega in naklonjenega kritiškega odziva na hrvaškem in po svetu. V okviru festivala Fabula je izšel avtoričin romanMileva Einstein. Teorija žalosti, ki ga je v slovenščino prevedel Mišo Renko.

Vstopnice za dogodek niso več na voljo. Vse, ki ste vstopnice prevzeli, a se dogodka ne boste udeležili, prosimo, da jih vrnete na blagajno Cankarjevega doma. Tako boste udeležbo omogočili obiskovalcem, ki si želijo prisluhniti avtorici.

Celotni program festivala lahko najdetetukaj.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!