Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

OBVESTILO MEDIJEM

Združenje izdajateljev radijskih in televizijski programov pri GZS – Medijskih zbornici posreduje pojasnilo na neresnične in zavajajoče izjave o spremembi zakona o medijih, ki jih je predvčerajšnjim objavila družba POP TV v svoji oddaji 24 ur.

OBVESTILO MEDIJEM

Uredništvom!

Združenje izdajateljev radijskih in televizijski programov pri GZS – Medijskih zbornici posreduje pojasnilo na neresnične in zavajajoče izjave o spremembi zakona o medijih, ki jih je predvčerajšnjim objavila družba POP TV v svoji oddaji 24 ur.

Člani Združenja radiodifuznih medijev pri GZS-Medijski zbornici že vrsto let opozarjajo, da je nujno potrebno sprejeti nov zakon o medijih, kar se ni zgodilo ne v času, ko je bila ministrica mag. Julijana Bizjak Mlakar ne v mandatu Antona Peršaka, čeprav je slednji zagotavljal, da bo novo besedilo v javni obravnavi najkasneje do konca leta 2017. Člani Združenja radiodifuznih medijev so na zboru, ki je bil 17. januarja 2018 odločili, da bodo na to opozorili predsednika Vlade RS in zahtevali odstop ministra. Sestanek pri predsedniku Vlade RS je prinesel dogovor, da pripravimo skupaj z Ministrstvom za kulturo, AKOS-om, Svetom za radiodifuzijo, predstavniki poslanskih skupin koalicije ter strokovnjaki s področja medijev, predlog novele Zmed, ki bo reševal največje težave, ki pestijo radiodifuzne medije.

Novela Zmed se ne dotika pravic in obveznosti, ki jih imajo izdajatelji časopisov in revij.

Novela, ki smo jo poslali v obravnavo v parlament je dobila konsenz večine izdajateljev radijskih in televizijskih programov.

Želeli bi poudariti, da so navedbe, ki jih je Televizija POP TV objavila v sredo, 7. marca 2018 ob 19. uri v oddaji 24 ur, povsem napačne, neresnične in nepreverjene. Predsednik Združenja radiodifuznih medijev Rajko Djordjevič je ves čas postopka usklajevanja novele zakona o medijih transparentno komuniciral z vsemi člani upravnega odbora. Pri pripravi novele smo sodelovali vsi člani upravnega odbora in tudi ostali člani in nečlani GZS. Prvi osnutek novele je bil oblikovan tako, da smo zbrali pripombe članov zbornice in tudi tistih izdajateljev radijskih in TV programov, ki niso člani zbornice. Vsa gradiva v zvezi z novelo je redno prejemal in nanje dajal pripombe tudi član upravnega odbora, ki zastopa POP TV.

Zato so trditve, da naj bi šlo za predlog zakona, ki pokriva parcialne interes ali celo za samovoljo našega predsednika, povsem napačne. Toliko bolj smo presenečani, da je tako informacijo objavil medij, ki je ves čas sodeloval v postopku in preko svojih predstavnikov tudi podprl medijsko stavko ter zahtevo za spremembo zakona.

Tudi, ko se je eden od članov odločil, da ne podpira "posebnega brezplačnega paketa", smo to upoštevali in predlagali, da se 112. člen sprejme brez posebnega paketa.

Ob tem pa moramo dodati, da smo v zadnji različici, ki te dni kroži med poslanci, opazili še nov 58. in 61. člen, o katerih pa se na usklajevalnih posvetih nikoli nismo pogovarjali. Zato menimo, da se morata oba dodatna člena neznanega avtorja, ki sta nastala brez posveta, nemudoma umakniti iz predloga. Ta dva člena pomenita izredno velik poseg v zakon in se zato ne bi smela sprejeti brez razprave. Ostali členi, ki jih je predlagalo Združenje, so namreč nastali kot posledica večletnih razprav in zanje obstaja širok konsenz med tistimi, katere zadevajo.

Združenje izdajateljev radijskih in televizijskih programov

GZS – Medijska zbornica

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!