Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Delavnica iz elektronske mikroskopije v likovni umetnosti z raziskovalcem materialov dr. Mattio Fanettijem in umetnikoma Narviko Bovcon in Alešem Vaupotičem

Center za mikroskopijo in spektroskopijo v Raziskovalnem središču Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini (Vipavska 11c).

Delavnica iz elektronske mikroskopije v likovni umetnosti z raziskovalcem materialov dr. Mattio Fanettijem in umetnikoma Narviko Bovcon in Alešem Vaupotičem

petek, 16. marec 2018, ob 14. uri

Center za mikroskopijo in spektroskopijo v Raziskovalnem središču Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini (Vipavska 11c).

Ob kuratorski razstavi Futurologija – Kaj lahko umetnost jutri naredi za vas?, ki je trenutno na ogled v Mestni galeriji Nova Gorica, pripravljamo posebno delavnico iz elektronske mikroskopije v likovni umetnosti na temo Tehno-slike v likovni umetnosti z raziskovalcem materialov dr. Mattio Fanettijem in umetnikoma Narviko Bovcon in Alešem Vaupotičem, ki bo potekala v Centru za mikroskopijo in spektroskopijo v Raziskovalnem središču Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini (Vipavska 11c).

Delavnica je del instalacije Narvike Bovcon in Aleša Vaupotiča, ki je predstavljena na omenjeni razstavi in prevprašuje odnos med umetniškim in znanstvenim raziskovanjem. Grafika z naslovom Bakrov klorid je nastala kot umetniško soočenje s svetom na skalah, ki so na meji vidnega, tudi manjše kot je valovna dolžina svetlobe. Gre za umeten material, površino, ki jo je v svojih raziskavah razvil raziskovalec s področja znanosti o materialih, umetnika pa sta kot od strani pogledala v kozmos mikro in nanometrov. Z likovnega vidika se razkrijejo pravilnosti, urejenosti, ki pa sledijo množici malih variacij, kot v naravi, ko se rast v konkretnih pogojih ves čas spreminja, ne da bi se izgubile temeljne prepoznavne oblike. Ali je ta vizualna materija vizualno zanimiva, ali je lepa? Jo je treba gledati, ali je dovolj, da jo uporabljamo npr. v samočistilnih premazih oken in fasad? Ali je sploh vidna saj ni vidna v mediju svetlobe? To so vprašanja, ki jih bomo zastavili in pokazali v konkretnem okolju, opazovanja vzorcev z dvema elektronskima mikroskopoma: vrstičnim in presevnim elektronskim mikroskopom, pri katerem so vidne celo razpostavitve atomov v kristalnih mrežah. Raziskovalec materialov dr. Mattia Fanetti z Univerze v Novi Gorici bo udeležencem predstavil delovanje mikroskopov, umetnika Narvika Bovcon in Aleš Vaupotič pa bosta predstavila umetniško raziskovanje sveta na nanorazsežnostih ob svojih grafikah in videih, vsi skupaj pa bomo pogledali postopek izvedbe t.i. „meritev“, ko s pomočjo snopa elektronov nastane tehno-slika predmeta pod elektronskim mikroskopom.

Vabljeni v Središče za mikroskopijo in spektroskopijo Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini. Zainteresiranim predlagamo, da se zaradi omejenega števila mest prijavijo na elektronski naslov Mestne galerije Nova Gorica mestnagalerija@kulturnidom-ng.si ali na naslov Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, info.fh@ung.si.

Hvala za objavo in lep pozdrav,

Mateja Poljšak Furlan

kustosinja

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!