Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Slovenska kinoteka

letošnji Teden možganov nas bo pod sloganom Na sanjah svet stoji popeljal v svet sanj, spanja, sanjarjenja, domišljije in predstavljanja prihodnosti. Med 12. in 16. marcem se bo mogoče brezplačno udeležiti številnih predavanj s priznanimi strokovnjaki, delavnic za odrasle in otroke ter filmskih projekcij.

Spoštovani, letošnjiTeden možganovnas bo pod sloganomNa sanjah svet stojipopeljal v svet sanj, spanja, sanjarjenja, domišljije in predstavljanja prihodnosti. Med 12. in 16. marcem se bo mogoče brezplačno udeležiti številnih predavanj s priznanimi strokovnjaki, delavnic za odrasle in otroke ter filmskih projekcij. Filmski program v Kinoteki tokrat prinaša projekcije filmov Sanjač i(Bernardo Bertolucci, 2003),Čudežno potovanje (Hayao Miyazaki, 2001) in Mulholland Drive (David Lynch, 2001). Ogledu filmov bo vsakokrat sledila razprava z govorci z različnih strokovnih področij. Vstop na vse projekcije v okviru Tedna možganov je brezplačen.

Mulholland Drive (David Lynch, ZDA/Francija, 2001)

Kratki!/Kino-integral: festival Alternative Film/Video Vtorek, 13. marca, ob 21. urise v sklopu rubrikKratki!inKino-integralna kinotečnem platnu predstavlja program enega najstarejših festivalov avantgardnega filma v regiji –Alternative Film/Video. Beograjski festival je danes znan kot dogodek s svetovno selekcijo, še vedno pa ohranja globoko regionalno vez z balkanskim in srednjeevropskim prostorom, kar mu daje izrazit značaj. Na ogled prinaša dela, ki jih na večjih, bolj komercialnih ali bolj zahodno usmerjenih festivalih ne vidimo pogosto. V sklopu torkovega programa si bo mogočeogledati izbor štirih sodobnih del iz regije, ki so bila nagrajena na festivalu Alternative Film/Video in predstavljajo "drugi" evropski film. Program bo uvedelGreg de Cuir jr., selektor festivala, na projekciji pa se nam bo pridružil tudiDavorin Marc, avtor enega od filmov.

20. Festival dokumentarnega filma v Kinoteki V sklopu letošnjega20. Festivala dokumentarnega filmase bo med14. in 18. marcemv Kinoteki odvilaretrospektivaene najbolj plodnih filmskih avtoric vzhodne Evrope, Laile Pakalnine. Latvijska režiserka se, kot je vKinotečnikuzapisala Sabina Đogić, projektov loteva samoiniciativno, brez vnaprej zagotovljenih finančnih sredstev. Njeni filmi, zmes poezije, humorja in pričevanj, temeljijo na strogih notranjih pravilih (statična kamera, stilizirano in pomenljivo kadriranje), glavni poudarek v filmu pa ni namenjen besedam, temveč atmosferi, gesti in ustvarjalni uporabi zvoka. V sklopu festivala bosta v Kinoteki prikazana še najnovejša filma dveh slovenskih ustvarjalk: avtoportret režiserkeMy Way 50 - Med iskanim in najdenim svetom(Maja Weiss, 2018) in portret nemško-slovenskega ustvarjalca, glasbenika, snemalca, scenarista in režiserja Petra BraatzaPeter vs. Harry(Ida Weiss, 2018).

Zgodbe iz omare Zbiramo filme na 8-, S8- in 16-mm traku! Domači filmi so bogata zakladnica spominov in pomemben dokument zgodovine našega vsakdanjika. Škoda bi bilo, če bi jih izgubili. V Slovenski kinoteki bomo v evropskem letu kulturne dediščine več pozornosti namenili raziskovanju domačega filma. Kot filmski muzej vas pozivamo, da nam zaupate v hranjenje svoje družinske posnetke in s tem dostop do njih zagotovite tudi prihodnjim generacijam. Tudi vi doma hranite družinske filme? Oglasite se nam: Slovenska kinoteka, Arhivski oddelek, Metelkova 2a, 1000 Ljubljana 01 43 42 535 nadja.sicarov@kinoteka.si

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!