Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Dunajski semaforji bodo pomagali pri varovanju okolja

Mesto Dunaj bo v naslednjih letih 1.200 semaforjev opremilo z vremenskimi in okoljskimi senzorji. Ti bodo med drugim izboljšali kakovost zraka v mestu.

Dunajski semaforji bodo pomagali pri varovanju okolja

Mesto Dunaj bo v naslednjih letih 1.200 semaforjev opremilo z vremenskimi in okoljskimi senzorji. Ti bodo med drugim izboljšali kakovost zraka v mestu.

10.000 senzorjev na semaforjih bo lahko prepoznalo toplotne otoke v mestu ali posredno poskrbelo za višjo kakovost zraka s pametno prepustnostjo prometa. Med zaviranjem in pospeševanjem se namreč izločajo veliko večje količine strupenih snovi kot v tekočem prometu. To sta samo dve od neštetih možnosti za uporabo sistema vremenskih in okoljskih senzorjev.

V prvi fazi bodo senzorji merili temperaturo in vlažnost zraka, v naslednji pa količino prisotnega dušikovega oksida, žveplovega oksida in hrupa (zvočne onesnaženosti) v zraku. Visoko zmogljivi računalniki in metode, ki jih uporabljajo pri umetni inteligenci in strojnem učenju, bodo s pomočjo analize masovnih podatkov oz. big data prepoznavali relevantne vzorce in povezave. S tem projektom želijo vse semaforje opremiti s kakovostnimi senzorji za zbiranje podatkov, podatke pa nato analizirati in pametno uporabiti za izboljšanje bivanja v mestu.

Pri tem projektu se je mesto povezalo z avstrijskim Centralnim zavodom za meteorologijo in geodinamiko (ZAMG). "Semaforji so idealna točka za postavitev visoko kakovostnega in gosto prepletenega omrežja za zbiranje vremenskih in okoljskih podatkov v mestu," je prepričan Günther Tschabuschnig, vodja Oddelka za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo pri ZAMG. Semaforji imajo namreč stalen dovod elektrike, internetno povezavo in so postavljeni v center človekovega življenjskega prostora.

---konec---

Fotografija: semafor na Dunaju © Stadt Wien/GSK

Kontakt:

Ana Mravlje

Dalmatinova ulica 2

mravlje@eurocommpr.si

T +386 1 320 77 77

M +386 41 275 210

www.eurocommpr.si

https://www.facebook.com/eurocommprljubljana/

www.twitter.com/EurocommPR_LJ

Foto: semafor na Dunaju © Stadt Wien/GSK

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!