Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

FESTIVAL KRAŠKA GMAJNA VABI NA POMLADNA DOŽIVETJA IN SKRIVNOSTNE GRADOVE

V četrtek, 12. aprila, se začenja niz ustvarjalnih, kulinaričnih in otroških delavnic, srečanj, predstavitev in pohodov Festivala kraška gmajna, prvega festivala naravoslovnega in dediščinskega turizma na Krasu.

FESTIVAL KRAŠKA GMAJNA VABI NA POMLADNA DOŽIVETJA IN SKRIVNOSTNE GRADOVE

V četrtek, 12. aprila, se začenja niz ustvarjalnih, kulinaričnih in otroških delavnic, srečanj, predstavitev in pohodov Festivala kraška gmajna, prvega festivala naravoslovnega in dediščinskega turizma na Krasu.

Pomlad na kraški gmajni, odkrivanje skrivnostnih gradov in divjih okusov Krasa ... vse to in še mnogo več prinaša pomladanski Festival kraška gmajna, ki bo od 12. aprila do 2. maja posvečen izjemnemu bogastvu in biotski raznovrstnosti kraške gmajne – ene najstarejših kulturnih krajin na svetu.

Festival kraška gmajna že tretje leto povezuje obiskovalce in domačine ter predstavlja preplet kraške narave in dela ljudi na svež ter sproščen način. Tokrat se začenja na slikovitem Gradu Štanjel s posvetom in javno razpravo Gradovi in njihova vloga v razvojnih priložnostih podeželja, na katerem bosta sodelovali domačinki in dobri poznavalki teme, dr. Jasna Fakin Bajec (ZRC SAZU) in arhitektka Nataša Kolenc (vodja projekta RESTAURA).

Posebni gostji večera bosta Renata Martinčič, generalna direktorica Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije. Predstavili bosta prednosti, ki za vse, ki se želijo dejavneje vključiti v razvoj inovativnih turističnih dejavnosti, prinašajo nove finančne spodbude in certifikate odličnosti.

V soboto in nedeljo, 14. in 15. aprila, bo v Kobilarno Lipica in Živi muzej Krasa vabila dvodnevna fotografska delavnica Očarljiva Lipica in zapeljiva narava Živega muzeja Krasa, v soboto, 21. aprila, pa bodo v Parku Škocjanske jame posvetili pohod, otroško in kulinarično delavnico ter predavanje privlačne tematike divjega vrta in hrane.

Priložnost za voden ogled Gradu Prem in gradov ter dvorcev doline reke Reke bo v nedeljo, 22. aprila, medtem ko bodo v četrtek, 26. aprila, v Muzeju Slovenskih filmskih igralcev v Divači pripravili filmski večer in razstavo natečaja Kraška hiša. V Senožečah bo v soboto, 28. aprila, sledil pogovorni večer, posvečen temi Gradovi – potencial ali breme, v nedeljo pa voden pohod po Grajski cesti.

V ponedeljek, 30. aprila, bo k doživetju pomladi na kraški gmajni vabil Botanični pohod dveh gradov. Začel se bo na Gradu Rihemberk in zaključil na Gradu Štanjel s kulinaričnin dogodkom Divji okusi Krasa. 2. maja bo festival sklenilo tematsko vodenje o arhitektu in urbanistu dr. Maksu Fabianiju v Štanjelu.

Festival bo znova povezal šest organizatorjev in pobudnikov: Kobilarno Lipica, Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Javni zavod Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača in Zavod Jerbas. Pestro festivalsko dogajanje bo znova zaživelo jeseni z odkrivanjem gozda ob kraški gmajni in gradišč.

Podrobnejši program najdete na spletni strani: www.visitkras.info/festivalkraskagmajna.

Javni zavod Komenski KrasTIC ŠtanjelŠtanjel 1a6222 Štanjel, Slovenijat+ 386 5 769 00 56m +386 (0)41 383 986tic.stanjel@stanjel.euwww.stanjel.eu

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!