Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

DIVJI OKUSI KRASA, šparglji in divje rastline

Pomlad je tu, doživite jo tudi na krožniku!

Divji okusi Kras se začenjajo že danes, v petek, 6. aprila 2018, in bodo bogatili ponudbo kraških gostiln ter turističnih kmetij vse do 6. maja 2018.

Gre za novost, ki jo pripravlja Društvo Planta, v sodelovanju Javnim zavodom Komenski Kras in Zavodom za šport, turizem in prosti čas Sežana. Kulinarični mesec predstavlja nadgradnjo meseca špargljev, ki je na Krasu potekal že desetletje. Pred 10 leti smo si na Krasu drznili ponuditi nekaj drugačnega, divje šparglje. Sprva so bili gostje nekoliko nezaupljivi do teh novih okusov, a kar hitro so divji šparglji postali obvezna jed v spomladanski ponudbi skoraj vsake kraške gostilne.

Vsem so dobro poznane kraške frtalje, ki jih bogatijo takšni in drugačni mladi poganjki divjih in manj divjih zelišč ter aromatičnih rastlin, ki spomladi prve pokukajo na dan. Koprive, melisa, koromač, meta, divji šparglji, čemaž … in še mnogo več pa so letošnje sestavine menijev, ki bodo navduševali obiskovalce sodelujočih kraških gostiln in turističnih kmetij.

Sodelujoči ponudniku kulinaričnega meseca Divjih okusov Krasa:

Turistična kmetija Ostrouška & Pelicon​, Turistična kmetija Toncevi​, Turistična kmetija Vanesa Čotar Jež​, Bistro Grad Štanjel​, Gostilna Kobjeglava Restaurant​, Gostilna Skok​, Hiša posebne Sorte, Turistična kmetija Škerlj, Špacapanova hiša​, Biodinamična izletniška kmetija Pri Kamnarjevih​, Restavracija Okusi Krasa​, Turistična kmetija Petelin – Durcik.

V okviru meseca sta organizirana tudi dva dogodka:

PIKNIK OD OPRTJU DIVJIH OKUSOV KRASA V ŽIVEM MUZEJU KRASA

sobota, 7. april 2018, 10.00-16.00, Sežana

Piknik bo sredi prostrane kraške gmajne v osrčju Živega muzeja Krasa, kjer bodo domači gostinci za vas pripravljali lokalne dobrote na osnovi divjih okusov Krasa (koprive, divjih špargljev, melise …). Ob spremstvu lokalnega vodiča se boste sprehodili po Živem muzeju Krasa, najboljši tematski poti leta 2017, ter občudovali naravne kraške pojave in pastirske hišice ter se v objemu stoletnega hrasta napolnili z življenjsko energijo.

DIVJI OKUSI KRASA NA GRADU ŠTANJEL

ponedeljek, 30. april 2018

Doživite kulinarično razvajanje z Divjimi okusi Krasa v Štanjelu!

V srednjeveški vasici Štanjel se bomo prepustili okusom divjih rastlin kraške gmajne, ki so sestavni del mediteransko obarvane kraške kuhinje. Na grajskem dvorišču bodo zadišali divji šparglji, melisa, različne koprive, luki … Kulinarična ponudba bo še oplemenitena z bogato izbiro domačih zeliščnih žganj, likerjev in čajev. Ljubitelji hoje bodo divje okuse Krasa lahko spoznavali tudi na botaničnem pohodu dveh gradov med Branikom in Štanjelom, ob tem pa še uživali v prečudovitih razgledih. V poznih popoldanskih urah bodo vaščani Štanjela postavili mlaj, ob mraku pa bo zagorel tradicionalni kres. Štanjel bo ves konec tedna v znamenju bogate umetniške in kmečke tržnice, odprte bodo galerije in muzejske zbirke, organizirani pa bodo tudi vodeni ogledi vasice.

Program

9.30–14.00 Festival kraška gmajna: Branik–Štanjel, Botanični pohod dveh gradov; Rihemberk–Štanjel, start: železniška postaja Branik, povratek z vlakom iz Štanjela ob 16.56.

10.00–18.00 Bogat spremljevalni program, tržnica, vodeni ogledi …

12.00–17.00 Divji okusi Krasa na grajskem dvorišču, pokušina jedi, žganj in likerjev.

Vabljeni, da se nam pridružite na dogodkih in preizkusite drugačnost kraške kuhinje.

Za dodatne informacije smo dosegljiv na:

Društvo Planta, +386 (0)31 303 523 TIC Sežana +386 (05) 731 01 28 TIC Štanjel +386 (5) 769 00 56.

Že v naprej se vam zahvaljujem za morebitno objavo v vašem mediju.

V imenu organizacijske ekipe:

Tom Ločniškar, Javni zavod Komenski Kras tom.locniskar@visitkras.info 05 769 10 14 ali 041 697 625

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!