Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Aktivna pot v šolo pomemben korak k zdravju slovenskih osnovnošolcev

IPoP – Inštitut za politike prostora ob svetovnem dnevu zdravja 7. aprila opozarja, da številne raziskave kažejo, kako so otroci vse manj aktivni in redkeje preživljajo prosti čas na prostem. V okviru programa Aktivno v šolo na inštitutu s podporo Ministrstva za zdravje spodbujajo aktivne oblike prihajanja v šolo in gibanje slovenskih učencev. Organizirana pot v šolo v obliki Pešbusa in Bicivlaka, pri kateri gredo otroci v spremstvu odraslih v šolo peš ali s kolesom po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku, je lahko prvi korak k dobremu zdravju in povečanju telesne dejavnosti šolarjev.

Aktivna pot v šolo pomemben korak k zdravju slovenskih osnovnošolcev

Ljubljana, 6. april 2018: IPoP – Inštitut za politike prostora ob svetovnem dnevu zdravja 7. aprila opozarja, da številne raziskave kažejo, kako so otroci vse manj aktivni in redkeje preživljajo prosti čas na prostem. V okviru programa Aktivno v šolo na inštitutu s podporo Ministrstva za zdravje spodbujajo aktivne oblike prihajanja v šolo in gibanje slovenskih učencev. Organizirana pot v šolo v obliki Pešbusa in Bicivlaka, pri kateri gredo otroci v spremstvu odraslih v šolo peš ali s kolesom po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku, je lahko prvi korak k dobremu zdravju in povečanju telesne dejavnosti šolarjev.

Mednarodna študija, v kateri so sodelovali tudi slovenski raziskovalci sistema SLOfit z ljubljanske Fakultete za šport, je ugotovila, da se delež čezmerno prehranjenih in debelih otrok in mladostnikov v Sloveniji od leta 2011 znižuje, vendar pa Slovenija še vedno zaostaja po številu telesno dejavnih prihodov v in odhodov iz šole. Analiza je pokazala, da se v Sloveniji le 26 odstotkov otrok in mladostnikov odpravi v šolo peš in le 3 odstotke s kolesom.

Aktivna pot v šolo lahko predstavlja pomemben del priporočene minimalne vsakodnevne količine fizične dejavnosti otrok. Otroci, ki so pripeljani v šolo z avtomobilom, se gibljejo manj, hkrati pa so na poti v šolo prikrajšani za srečanja z vrstniki. Veliko slovenskih osnovnošolskih otrok živi dovolj blizu svoje šole, da bi se lahko tja odpravili peš ali s kolesom. Kljub temu je med starši zelo razširjena navada, da otroke v šolo vozijo z avtomobilom. Vsakodnevna vožnja v šolo z avtom pri otrocih vpliva na manjšo količino dnevne telesne dejavnosti in zmanjšuje možnosti za razvoj občutkov za odgovornost in samostojnost ter prepričanje o lastnih zmožnostih.

Program Aktivno v šolo neposredno naslavlja spodbujanje telesne dejavnosti za zdravje, spodbuja vključevanje gibanja v vsakodnevne dejavnosti in odločanje za aktivne oblike transporta pri otrocih in starših. V okviru Pešbusa in Bicivlaka gredo mlajši otroci z odraslimi spremljevalci v šolo peš ali s kolesom po vnaprej dogovorjeni poti. Po stalnem urniku se ustavljajo na postajah in po poti pobirajo nove učence. Spremljevalci so običajno starši, lahko pa tudi drugi prostovoljci in cel učitelji, ki se pri opravljanju te naloge lahko tudi izmenjujejo. Takšno prakso prihodov v šolo v različnih oblikah in pod različnimi imeni poznajo v mnogih državah; Pešbusu v anglosaških državah rečejo Walking Bus, v Italiji in Švici pa Pedibus.

V Sloveniji so bili leta 2016 pilotno izvedeni prvi uspešni primeri Pešbusa in Bicivlaka na treh osnovnih šolah, dveh v Ljubljani in eni v Novi Gorici, pomladi 2017 pa so Pešbuse s podporo IPoP – Inštituta za politike prostora izvajale štiri šole, v Novem mestu, Novi Gorici, Ilirski Bistrici in Ljubljani, kjer se je okoli 170 šolarjev pridružilo tej zabavni, varni in predvsem zdravi poti v šolo, jeseni 2017 pa je sodelovalo že 8 šol s skupno 250 sodelujočimi otroki. NaOŠ Grm iz Novega mestase je vzpostavil tudi prvi Pešbus v Sloveniji, ki ga izvajajo skozi celo šolsko leto.

Letošnje leto se projekt nadaljuje, IPoP je k sodelovanju povabil občine in šole po vsej Sloveniji. Želijo si, da bi se ob novem šolskem letu k izvajanju Pešbusa in Bicivlaka pridružilo še več osnovnih šol, pri tem pa lahko nudijo tudi brezplačno podporo.

Program Aktivno v šolo vodi IPoP – Inštituta za politike prostora, pri izvajanju pa sodelujeta tudi Focus, društvo za sonaraven razvoj ter CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program se izvaja od začetka leta 2017 do konca leta 2019. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Več na spletni strani aktivnovsolo.si in na www.facebook.com/aktivnovsolo/.

Dodatne informacije:

Marko Peterlin, IPoP – Inštitut za politike prostora, 059 063 683, ipop@ipop.si

Fotografije:

Izvedba Pešbusa na OŠ Koseze junija 2017 / Foto: Lea Benčina

- Pesbus-Koseze_junij2017_Foto-Lea-Bencina (9)

- Pesbus-Koseze_junij2017_Foto-Lea-Bencina (29)

Izvedba Pešbusa v Novem mestu junija 2017 / Foto: Boštjan Pucelj

- Pešbus Novo mesto 2017 - 2 - Foto Boštjan Pucelj

Foto: Lea Benčina

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!