Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Pravilnik o poklicnih boleznih naj počaka na novo Vlado

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) opozarja na škodljive posledice novega pravilnika o poklicnih boleznih. Ministrstvo za zdravje je minuli četrtek pravilnik dalo v javno razpravo, obrtniki in podjetniki se zato upravičeno bojijo, da želi ministrstvo pravilnik sprejeti še pred državnozborskimi volitvami. OZS svari pred prenagljenimi odločitvami ministrstva, saj bi morebitno sprejetje pravilnika ogrozilo obstoj številnih podjetij.

Pravilnik o poklicnih boleznih naj počaka na novo Vlado

Ljubljana, 9.april 2018– Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) opozarja na škodljive posledice novega pravilnika o poklicnih boleznih. Ministrstvo za zdravje je minuli četrtek pravilnik dalo v javno razpravo, obrtniki in podjetniki se zato upravičeno bojijo, da želi ministrstvo pravilnik sprejeti še pred državnozborskimi volitvami. OZS svari pred prenagljenimi odločitvami ministrstva, saj bi morebitno sprejetje pravilnika ogrozilo obstoj številnih podjetij.

Nov pravilnik o poklicnih boleznih zajema namreč tudi tiste bolezni, ki lahko nastanejo izven delovnega okolja. Delodajalci so prepričani, da jih želi država s tem pravilnikom še dodatno obremeniti. Postavlja se tudi vprašanje, zakaj želi ministrstvo sprejeti pravilnik še preden so v zdravstveni zakonodaji ustrezne varovalke, ki bi preprečile potencialne zlorabe, ki bi nastale zaradi sprejetja pravilnika.

Obrtniki in podjetniki sistemskemu reševanju problema poklicnih bolezni ne nasprotujejo, vendar pa opozarjajo, da je pred tem treba poskrbeti, da bo imel nov pravilnik ustrezno podlago v zakonu. Šele ko bo urejena zdravstvena zakonodaja, ki bo vsebovala ustrezne varovalke in ko bo jasno, kam gredo sredstva, ki se zberejo s prispevkom za poškodbe pri delu in poklicne bolezni, bo prišel čas za pravilnik o poklicnih boleznih.

Predsednik OZS Branko Mehob tem opozarja: "Na seznamu bolezni v tem pravilniku so tudi bolezni, ki so posledica elektromagnetna sevanja, bolezni gibal, različna mišična obolenja, za katera pa vemo, da lahko nastanejo tudi izven delovnega okolja. Zato je nepošteno, da želi ministrstvo pravilnik, ki je po vsej verjetnosti tudi ustavno sporen, saj vsebuje tudi nekaj določil, ki sodijo v zakon in ne v podzakonski akt, spraviti v življenje skozi zadnja vrata".

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo.

Mira Črešnar

Vodja odnosov z javnostmi

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJECelovška 71, p.p. 2350, SI-1000, LjubljanaT:+386 (0)1 58 30 823, 5830 501F:+386 (0)1 50 59 270M:+386 (0)41 936 844E:mira.cresnar@ozs.si|http://www.ozs.si@OZSaktualno

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!