Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Obvestilo za medije

Jure Cihlař sodi v tisto generacijo slovenskih likovnikov (diplomiral je leta 1969), ki je z odmikom od tedaj uveljavljenih "akademskih" doktrin in s svežimi slikarskimi izrazi nacionalno slikarstvo uveljavila kot sestavni del tedanjega aktualnega svetovnega dogajanja. V času študija in po diplomi se je ukvarjal s karikaturo, grafiko in ilustracijo, z vpogledom v njegovo celostno, več kot štiridesetletno ustvarjalno obdobje pa sledimo avtorjevi zgodnji zavestni odločitvi za klasični slikarski metje, torej za čopič in barve, čemur ostaja zvest do danes.

JURE CIHLAŘ

Pregledna razstava slik

Soline - Sečovlje​

Galerija Loža Koper

Odprtje:petek, 20.april 2018, ob 18.30

Mestna galerija Piran

Odprtje:petek, 20.april 2018,ob 20.00

Trajanje : 20. april– 24.junij 2018

Jure Cihlař sodi v tisto generacijo slovenskih likovnikov (diplomiral je leta 1969), ki je z odmikom od tedaj uveljavljenih "akademskih" doktrin in s svežimi slikarskimi izrazi nacionalno slikarstvo uveljavila kot sestavni del tedanjega aktualnega svetovnega dogajanja. V času študija in po diplomi se je ukvarjal s karikaturo, grafiko in ilustracijo, z vpogledom v njegovo celostno, več kot štiridesetletno ustvarjalno obdobje pa sledimo avtorjevi zgodnji zavestni odločitvi za klasični slikarski metje, torej za čopič in barve, čemur ostaja zvest do danes. V sodobni lokalni in nacionalni likovni umetnosti – kljub dobremu desetletju njegove izrazne zavzetosti s figuraliko - ostaja zapisan kot pomemben krajinar in marinist, torej nadaljevalec tradicije primorskega in slovenskega krajinarstva.

V sedemdesetih letih je bila v Cihlařjevi ustvarjalni zavzetosti zelo opazna subjektivno kritična družbena problematika,toje njegova vpetost v sočasna dogajanja. Te močno izpovedne slikarske interpretacije je zasnoval tako, da mu je bila človeška figura glavni nosilec izraza in sporočila. Strokovnjaki so ga opredelili kot ekspresivnega figuralika, ki se je spogledoval s kubizmom, popartom, geometrijsko abstrakcijo, hiperrealizmom in drugimi smernicami. Kot radovednemu likovnemu raziskovalcu so bili umetniška svoboda, pluralizem idej in družbeno kritičen odnos do vsega sočasnega dogajanja zelo blizu ter se je v letu 1974 za kratek čas pridružil takrat že uveljavljeni skupini Junij. Hkrati pa se je v tem času vse boljpreusmerjal v klasične slikarske žanre, saj ga je v vsebinskem smislu vse bolj navdihovala prabitna narava s svojo neminljivostjo, močjo in energijo ter posledično vprašanja o vlogi človeka v njej. Z vzvratnim pogledom na njegov kronološki razvoj, predstavljen tudi na razstavi v obeh galerijah ter v monografiji, je opazno vse večje zanimanje za temo obmorskega pejsaža, zlasti po letu 1973. Takrat se je namreč z družino preselil v Slovensko Istro, ki mu je postala novo domovanje za več desetletij. Odkrival je neštete – za likovnika tako dražljive motive iz primorske pokrajine, zlasti Sečoveljskih in Strunjanskih solin, ki so mu postale ne le njegov najljubši motiv, postale so mu strast za neštete interpretativne variacije.Vse pogosteje jih je upodabljal v neposrednem prostoru, v eksterieru. Čeprav se je leta 2006 preselil v Belo krajino, v Vinico,mu obmorska Istra še vedno ostaja ustvarjalni izziv za številne podobe.

S pregledno razstavo slik (v koprski Loži in piranski Mestni galeriji ter Križev pot v portoroški župnijski cerkvi) in z izdajo dvojezične monografije JURE CIHLAŘ Obalne galerije Piran tudi letos uresničujemo svoje poslanstvo s predstavitvami primorskih likovnikov. Za knjigo je uvodni esej pripeval umetnostni zgodovinar Iztok Premrov, tekst, dokumentacijo in bibliografijo kustosinja razstave Nives Marvin, biografijo Moja življenjska pot Jure Cihlař, fotografije Jaka Jeraša, oblikovala pa jo je Duška Đukić.

Jure Cihlař(Golnik, 1944) se je po končani Srednji šoli za oblikovanje leta 1965 vpisal na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, kjer je leta 1969 diplomiral iz slikarstva pri profesorju Francetu Miheliču. Leta 1973 se je z družino za 33 let preselil v Portorož, leta 2006 pa v Vinico v Belo krajino, kjer še vedno živi in ustvarja.

Od leta 1970 je svoja dela predstavil na skoraj 70 osebnih razstavah ter sodeloval na številnih skupinskih doma in v tujini. Prejel je 18 nagrad, med drugimi že leta 1968 študentsko Prešernovo nagrado za grafiko, štirikrat je bil nagrajen na Mednarodnem slikarskem ex-temporu Piran ter leta 2005 stanovsko Nagrado ZDSLU in Hypo Alpe-Adria. Od leta 1960 do 1973 je redno objavljal karikature v Pavlihi, kjer je bil nekaj časa tehnični urednik. Zelo pogosto se udeležuje likovnihsrečanj in kolonij.Njegova dela se nahajajo v številnih javnih in zasebnih zbirkah doma in v tujini. Leta 2006 je v samozaložbi izdal knjigoŠe pomnite, gospodje?!, v kateri so objavljeni njegovi aforizmi in karikature.

INFO: Nives Marvin,nives.marvin@obalne-galerije.si, T 040 527 688

Reprodukcije:

SOLINE – SEČOVLJE, 1976, akril na platnu, 100 x 100 cm (iz likovnih zbirk Obalnih galerij Piran)

SOLINSKA ČRPALKA, 2002, akril na platnu, 70 x 80 cm

NA OKNU GLEJ OBRAZEK BLED, 1973, akril na platnu, 78 x 113 cm

METAMORFOZA KRAJINE, 1983, akril, svinčnik na platnu, 68 x 87 cm

Foto: Jaka Jeraša

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!