Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Simfonic voices: Med vzhodom in zahodom

Koncert Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem.

Simfonic voices: Med vzhodom in zahodomKoncert Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) se ta konec tedna odpravlja v Bolgarijo, natančneje v Sofijo, kjer se bo v okviru projekta Erasmus+ udeležil prvega dela dvoletnega (2017–2019) projekta evropske vzhodno-zahodne sakralne zborovske glasbe (EastWestChord - West versus East Choral Music).

Preden se odpeljejo na vzhodni del Balkanskega polotoka, se bodo s koncertom sakralnih skladb primorskih in nekaterih drugih slovenskih skladateljev ter s pravoslavno liturgijo ruskega skladatelja Maximiliana Osseyevicha Steinbergerja iz začetka 20. st. predstavili še na Obali. Koncert se bo odvil v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices, in sicer v v četrtek, 12. aprila, ob 20. uri v Cerkvi Brezmadežne Device Marije v Šmarjah pri Kopru.Vstop prost. Vljudno vabljeni!ZA GLASBO, ZA UŽITEK!Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Projekt EastWestChord - West versus East Choral Music

Projekt EastWestChord - West versus East Choral Music bo povezan z izobraževanjem odraslih, s poudarkom na glasbeni vzgoji. Šlo bo za srečanje partnerjev iz treh različnih držav; APZ UP iz Slovenije, Choral Society Armonia of Preveza iz Grčije, ki je med drugim koordinator projekta, in domačini iz Sofije, Vassil Arnaudov Sofia Chamber Choir. Na njem bodo neposredni udeleženci (glasbeni učitelji, dirigenti, glasbeniki, zboristi in mladi, ki se ukvarjajo z glasbo) projekta primerjali različne pristope sakralne glasbe iz vzhodne Evrope s tisto iz zahodne Evrope.EastWestChord projekt je inovativen na različne načine. Čeprav Choral Society Armonia of Preveza že več kot 30 let organizira mednarodni zborovski festival, v okviru katerega poteka tudi mednarodno zborovsko tekmovanje v sakralni glasbi, je to prvič, da bodo imeli tako podrobno in konstruktivno analizo, poučevanje in usposabljanje na temo spoznavanja sakralne glasbe iz različnih delov Evrope. To bo tudi prvi projekt, na katerem se bodo med seboj povezali in tako sodelovali trije zbori iz različnih držav. Prav tako bo dejansko izvajanje projekta vključevalo vse sodelujoče, sodelovalo pa se bo tudi s družbenimi mediji, katerih prej kot sredstva za učenje oz. poučevanje niso uporabljali. Nenazadnje je projekt inovativen v dimenziji brez predsodkov, v smislu, da spodbuja kritično razmišljanje in drugo zavedanje v socialno kot tudi mednarodno različnih časih na tem področju.

Eleonora Jenko,predstavnica za odnose z javnostmi ŠOUPGSM: 041 279 783Tel:00386 5 662 62 24e-mail:eleonora@soup.siwww.soup.siIFacebook ŠOUP

Foto: ŠOUP

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!