Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Sporočilo za javnost: Ob otvoritvi info točke v Velenju napoved 15 novih oskrbovanih stanovanj

Ob otvoritvi info točke v Velenju napoved 15 novih oskrbovanih stanovanj

Ob otvoritvi infotočke v Velenju napoved 15 novih oskrbovanih stanovanj

SPOROČILO ZA JAVNOST Velenje, 12.april 2018– V velenjskem Večgeneracijskem centru Planet generacij so danes odprli Infotočko Sobivamo, kjer bodo obiskovalci na enem mestu pridobili informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti. Starejši namreč potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Ministrstvo za okolje in prostor je skupaj s partnerji projekta Sobivamo v zadnjih mesecih po vseh mestnih občinah predstavljalo možnosti kakovostnega bivanja starejših. Med njimi tudi sobivanje, ki je v tujini že zelo razširjeno. Sobivanje več starejših oseb nudi ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila. Zbrane je pozdravila vodja stanovanjskega sektorja na Ministrstvu za okolje in prostorVesna Dragan, ki je na kratko povzela ključne ugotovitve dosedanjih aktivnosti projekta in pri tem poudarila, kako pomembno je, da se družba in država posvetita reševanju stanovanjske oziroma bivalne problematike starejših."Staranje družbe je izziv, s katerim se moramo soočiti. Skupaj s partnerji projekta Sobivamo želimo dosečito, da celotna skupnost sprejme področje kakovosti bivanja starejših kot visoko prioriteto. Skozi projekt pa želimo pridobiti povratno informacijo od tistih, ki so jim nove oblike in možnosti bivanja namenjene. Le tako bomo lahko izbrali najprimernejše oblike sobivanja, ki bodo ustrezale našemu okolju in potrebam ljudi." Brigita Kropušek Ranzinger, direktorica Ljudske univerze Velenje, je povedala, da je infotočka postavljena na pravo mesto."Večgeneracijski center Planet generacij je od prvega dne zelo dobro obiskan. Zadovoljni smo, da je stoinfotočko pridobil novo vsebino, ki je zanimiva za naše obiskovalce."Dodala je še, da bodo te informacije o možnostih kakovostnega bivanja starejšim pomagale, da sprejmejo dobre odločitve. Zbrane je nagovoril tudi podžupan Mestne občine VelenjeSrečko Korošec, ki je pozdravil prizadevanja Ministrstva za okolje in prostor ter njihovih partnerjev. Ob tem je povedal, da je velenjska lokalna skupnost v preteklosti večkrat dokazala, da dela za vse generacije. Medgeneracijsko sodelovanje je prvi korak k temu, da razumemo, kaj potrebuje določena generacija. Predstavniki Stanovanjskega sklada Republike Slovenije so napovedali, da skupaj z Mestno občino Velenje v letošnjem letu pričnejo z gradnjo 15 oskrbovanih stanovanj. Gradnja bo predvidoma zaključena v naslednjem letu. V tem tednu bo Infotočka Sobivamo odprta še na Ptuju, v prihodnjem tednu pa v Novem mestu, Slovenj Gradcu, Novi Gorici in Celju. Na spletni strani projektaSobivamoje na voljo tudi virtualna spletnatočka, kjer so zbrane vse informacije, prav tako pa je tam možno, s pomočjo različnih obrazcev, oddati svoja vprašanja, želje, potrebe in zanimanja. Spletna stran tako ostaja osrednje digitalno informacijsko središče projekta.

O projektuSobivamo

V okviru projekta Sobivamo je MOP skupaj s partnerji projekta v 11-ih mestnih občinah po vsej Sloveniji pripravila dogodke, na katerih je predstavila modele sobivanja, izkušnje in ideje, prav tako pa zbrala odzive zainteresiranih. Vsebinsko podporo projekta nudi spletna stranSobivamo, razpravo s starejšimi in njihovimi svojci pa Ministrstvo za okolje in prostor spodbuja tudi preko družbenih omrežij. V sklopu projekta Sobivamo bo po Sloveniji v vseh mestnih občinah postavljenih 11 informacijskihtočk, na katerih bodo starejši, pa tudi ostali lahko prejeli več informacij o kakovostnem bivanju. Partnerji projekta so še Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), Stanovanjski sklad RS, Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter združenja lokalnih skupnosti (Združenje mestnih občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in Združenje občin Slovenije).

Infotočke Sobivamo

Infotočke bodo postavljene v 11 mestnih občinah, najmanj štirikrat letno pa bodo na njih prisotni tudi predstavniki projekta Sobivamo (Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji), ki bodo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječemožnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve. Gostitelji infotočk so skrbno izbrani, saj je iskrena želja MOP, da delujejo v prostorih, ki jih starejši poznajo, jih radi obiskujejo in se v njih dobro počutijo. Torej v okolju, ki starejšim daje občutek varnosti in zaupanja.

Otvoritev Infotočke Sobivamo v Velenju: Brigita Kropušek Razinger in Vesna Dragan

Vesna Dragan in Brigita Kropušek Razinger

Vesna Dragan in Brigita Kropušek Razinger

Brigita Kropušek Razinger

Vesna Dragan

Srečko Korošec

Otvoritev Infotočke Sobivamo v Velenju

Fotografije

Infotočke Sobivamo

Koper:

Center dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper, Cesta Zore Perello-Godina 3, Koper.

Maribor:

TotiDCA Maribor, Enota DCA Tabor, Gorkega ulica 34, Maribor.

MurskaSobota:

Dom starejših Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 1, MurskaSobota

Velenje:

Večgeneracijski center Planet generacij, Titov trg 2, Velenje

Dodatne informacije:

Dodatne informacije: info@sobivamo.si www.sobivamo.si facebook.com/sobivamo twitter.com/sobivamo Vabimo vas, da več informacij o sobivanju, modelih in primerih dobre prakse, načrtih in namerah države ter strokovnih pogledih na sobivanje najdete na spletni strani projekta Sobivamo.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!