Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

NAJ PRALINA FESTIVALA ČOKOLADE 2018

Letos se je na izbor Naj pralina Festivala čokolade 2018 prijavilo 8 slovenskih proizvajalcev čokolade

Letos se je na izbor Naj pralina Festivala čokolade 2018 prijavilo 8 slovenskih proizvajalcev čokolade:

1. Martisan iz Ljubnega pri Podnartu

2. Gaia slaščice iz Kranjske Gore

3. Posestvo Passero iz Moravskih toplic

4. Čokoladnica Plešec iz Domžal

5. Lucifer iz Velenja

6. Chocome iz Lendave

7. Tramontana iz Izole in

8. Rustika iz Ljubljane

Izbor je potekal v Vili Podvin v četrtek, 12.4.2018, komisijo pa so tokrat sestavljali:

Naser Gashi, iz podjetja La Ganache, ki je svoje znanje pilil v znameniti francoski šoli Ecole Superieure de Cusine Francaise Gregoire Ferrandi Academie de Paris, smer slaščičarstvo. Naser Gashi pravi: "Slaščičar, ki varčuje pri čokoladi, ne more pripraviti vrhunskih slaščic."

Andraž Briški Javor, avtor knjige Uživanje v čokolade, ki jo bo organizator, Turizem in kultura Radovljica, izdal na letošnjem Festivalu čokolade. Kot pravi avtor, je srž knjige gurmanski užitek: s poglobljenim razumevanjem, kaj vse je potrebno, da arome, okusi in tekstura, ki so nam všeč, sploh nastanejo, ter kako jih v vsej polnosti občutimo, si lahko pomagamo pri iskanju svoje "najboljše čokolade".

Uroš Štefelin, kuharski šef in Vile Podvin, ki v svoje kuharske umetnine večkrat vključi tudi kvalitetno slovensko čokolado. "Moja želja je, da tudi zaradi novih zgodb, ki jih govorijo naše jedi, Slovenci postajamo bolj ponosni in samozavestni," pravi Štefelin.

Strokovna komisija, ki je ocenjevala izvirnost, izgled, okus in tehnično izvedbo, je odločila, da je NAJ PRALINA FESTIVALA ČOKOLADE 2018 pralina čokoladnice Lucifer iz Velenja.

"Pralina CHERISH THE LIFE je bila razvita za vinsko klet Casillero del Diablo iz Čila za vino imenovano Devil\"s collection. Gre za vražje sodelovanje, ki vas ponese v vesolje, kar nakazuje tudi zunanjost praline." so ob prijavi zapisali v Luciferju.

Pralina je narejena iz polnila višnje, temnega ganaša in pridihom mete, ki daje prijeten svež pomladni okus.

Vsi trije člani komisije so enotni, da je Luciferjeva pralina prepričala v vseh pogledih. "Najbolj okusna, izvirna pralina, za katero se je proizvajalec moral zelo potruditi, saj ima pralina med drugim dvojno dno in izgled, ki zahteva zares veliko dela", so sklenili na koncu.

Drugo mesto je zasedla pralina Posestva Passero iz Moravskih toplic, za katero so člani komisije izpostavili predvsem poudarek na naravnih sestavinah in odličen okus, v katerem se zazna tudi okusno bučno olje. Gre pa za čokoladno pralino z bučnimi semeni in polnilom iz bučnega olja in hrustljavih bučnih semen.

Na tretje mesto pa se je uvrstila Tramontana s pralino Hruška, ki je komisijo prepričala predvsem s svojim izgledom in okusom. "Dejstvo, da je pralina narejena iz bele čokolade, ki je izjemno zahtevna za oblikovanje, ter njen odličen okus, so ji dali visoko oceno," so izpostavili.

"Prve tri uvrščene praline so posebej izstopale, čeprav so bile vse okusne in predvsem prijetne na pogled," so še povedali člani komisije.

Vsem prijavljenim gresta pohvala in zahvala za sodelovanje.

Naj pralino Festivala čokolade 2018 pa boste lahko poskusili na Festivalu čokolade med 20. in 22. aprilom v Radovljici, kjer boste seveda našli tudi vse ostale praline.

Čokoladni pozdrav iz Radovljice! Nataša Mikelj, direktorica

Turizem in kultura Radovljica

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!