Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

KRAS V MOJEM SPOMINU

Slovesnost ob 30. obletnici Galerije Lojzeta Spacala

Grad Štanjel

sobota, 21. april 2018, ob 17.00

Obnova Gradu Štanjel se je z bolj odločnimi koraki začela pred 30 leti, ko se je Lojze Spacal (1900 –2000), slovenski likovni umetnik mednarodnega slovesa, skupaj s svojimi podporniki odločil, da bo stalno zbirko svojih del razstavil v Gradu Štanjel, takrat še ruševini. S pomočjo občudovalcev, ljubiteljev njegove umetnosti in strokovnjakov z raznih področij, ki so sodelovali v odboru za galerijo, ki mu je takrat predsedoval Drago Mirošič, so projekt začeli in ga uspešno dokončali spomladi 1988. V tem krogu so sodelovali še Ivan Vodopivec, dr. Nelida Silič Nemec, arh. Nataša Štupar Šumi, Suzana Mirošič, Damjan Grmek, arh. Mitja Mozetič, dr. Marijan Slabe, mag. Zorko Harej, Aleksander Peršolja, Milan Bajc, Bojana Kermolj in drugi.

Zbirka je bila podarjena Občini Sežana, kasneje je bila prenesena na Občino Komen, ta pa jo je v prejšnjem letu skupaj s prostori dala v upravljanje Javnemu zavodu Komenski Kras, ki skrbi za razvoj turizma ter kulture v Štanjelu in celotni občini.

Ob programu prireditve in druženju se bomo spomnili prvih prizadevanj za obnovo Štanjela, predvsem pa Lojzeta Spacala kot enega izmed najbolj vidnih slovenskih likovnih ustvarjalcev 20. stoletja, ki so ga Kraševci in Kras navdihovali v vseh obdobjih njegovega ustvarjanja, podobe te pokrajine pa je ponesel v številna imenitna razstavišča po svetu. Hkrati se bomo poveselili ob zaključku najnovejših obnovitvenih delih, ki so v letošnjem letu bistveno polepšala podobo Štanjela.

Kulturni program bodo popestrili: Miroslav Košuta, Milan Jesih, Anton Petje ter Oktet saksofonov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, umetniški vodja izr. prof. Miha Rogina.

Organizatorja: Javni zavod Komenski Kras in Občina Komen.

Likovna dela Lojzeta Spacala so kot dopolnitev stalne zbirke za razstavo prispevali še:

Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj, Moderna galerija, Zveza kulturnih društev iz Trsta, Zadružna kraška banka Doberdob in družina Spacal.

Na slovesnosti bodo obiskovalce nagovorili:

Marko Bandelli, mag. posl. ved, župan Občine Komen, in Polona Abram, direktorica Javnega zavoda Komenski Kras,

Drago Mirošič, nekdanji predsednik odbora za postavitev galerije L. Spacala,

mag. Marko Arnež, kustos razstave in vodja skupine za pripravo 30-letnice Galerije Lojzeta Spacala ter dr. Nelida Nemec, kustosinja razstave in avtorica osrednjega besedila v katalogu,

Martin Spacal, umetnikov vnuk in skrbnik zapuščine Lojzeta Spacala.

Razstavo bo odprl minister za kulturo Republike Slovenije, gospod Anton Peršak.

Ob 30-letnici Galerije Lojzeta Spacala bo izšel tudi katalog KRAS V MOJEM SPOMINU,

v katerem bo donirana zbirka prvič v celoti predstavljena z barvnimi reprodukcijami in strokovnimi besedili. Poleg uvodnega nagovora Draga Mirošiča, sta besedili napisala mag. Marko Arnež, kustos razstave in vodja strokovne skupine za pripravo 30-letnice galerije, ki je skupaj z vnukom Martinom Spacalom že vrsto let kustos, skrbnik in organizator Spacalovih razstav, ter dr. Nelida Nemec, ki je ustvarjalca osebno dobro poznala in je pred 30 leti tudi aktivno sodelovala pri postaviti zbirke. Katalog je dragocena dopolnitev galerije, saj odpira nov pogled na njen pomen v širšem slovenskem galerijskem prostoru.

Oblikovalec celostne podobe galerije, kataloga in vseh tiskovin je Marko Tušek, akademski slikar in oblikovalec, ki mu je Spacalova zapuščina posebej dragocena, saj je s posebnim likovnim občutkom prepoznavno oblikoval že vrsto Spacalovih katalogov. Podpisal se je tudi pod nov logotip galerije.

Na zavihku kataloga je dr. Nelida Nemec zapisala:

Kras mu je bil dolga desetletja neizčrpen ustvarjalni navdih: Lojze Spacal (1907–2000) je v več kot šestdesetih ustvarjalnih letih ustvaril številna likovna dela, vse od risb, slik, monotipij, grafik, akvarelov, mozaikov, tapiserij, fotografij, stenskih poslikav, kiparskih objektov, grafičnih matric, ilustracij in likovnih oprem ladij pa tudi scen. Impozanten izbor 52 slik, 78 grafik in ene tapiserije iz obdobja od leta 1937 do 1987 je že leta 1988 našel svoj dom v njegovi galeriji na Gradu Štanjel.

Njegovo iskanje in sintetično reduciranje, ko ostaja ustvarjalna spodbuda globoko zakoreninjena v kraškem svetu, likovno prečiščena, transponirana v svet irealne skladnosti in domišljene reduciranosti simbolnega pomena, in njegova vizija Krasa v vseh njegovih letnih časih in mnogih čutenjih in podoživljanjih, so postali univerzalni, trajni in neponovljivi.

Kamen, ta plemeniti material, je skozi stoletja žlahtnil tudi podobo Štanjela, najstarejšega kraškega naselja: še danes očara s svojo monumentalno enostavnostjo in hkrati pestrostjo kamnoseške tradicije, izjemno arhitektonsko zasnovo in dominantno lego na vrhu griča. Tu kamen dominira in se prepleta v pravi biser kraške arhitekture, v Spacalovih delih pa sije kot simbol, prepesnitev, znak, likovni element, kot sporočilo o sebi in ljudeh, ki so tako kot on izhajali iz te pokrajine in se odpirali k morju kot oknu v svet in k novim iskanjem. Med morjem in Krasom. Med Trstom in Krasom. Med Škrbino in Štanjelom, ki ga je vzljubil in izbral kot kraj, kjer bo tudi sam ostal za večno zapisan.

Ob tej priložnosti je filatelistični klub DRUŠTVO ZBIRALCEV AJDOVŠČINA – NOVA GORICA v sodelovanju z Javnim zavodom Komenski Kraspripravil priložnostno filatelistično izdajo, in sicer razglednico z motivom lesoreza Lojzeta Spacala, Jutro na Krasu, iz leta 1952, ki je opremljena z osebno znamko z istim motivom in priložnostnim poštnim žigom.

Razstava bo odprta do 30. marca 2019.

Dodatne informacije o Galeriji Lojzeta Spacala in novi razstavi:

Polona Abram, direktorica Javnega zavoda Komenski Kras

polona.abram@stanjel.eu, 070 820 531

V imenu organizatorja, Javnega zavoda Komenski Kras, in celotne strokovne skupine za pripravo 30-letnice galerije Lojzeta Spacala, vas lepo pozdravljam.

Polona Abram,

direktorica

Štanjel, 9. april 2018

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!