Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Film in pogovor z Mileno Zupančič

S knjigami je podobno kot z obiski – nekatere so še posebej dolgo pričakovane. Ko pridejo, je kot bi Luna padla na Zemljo. Ena takšnih je tudi biografija ene največjih slovenskih igralk 20. stoletja, Milene Zupančič, ki je pravkar izšla pri založbi Beletrina

S knjigami je podobno kot z obiski – nekatere so še posebej dolgo pričakovane. Ko pridejo, jekot bi Luna padla na Zemljo.Ena takšnih je tudi biografija ene največjih slovenskih igralk 20. stoletja, Milene Zupančič, ki je pravkar izšla pri založbi Beletrina.Skupaj s pisateljemTadejem Golobomsta ustvarila neizmerno dragoceno besedilo, v katerem skoziigralkino življenjsko pripoved(po)doživimo našo polpreteklo zgodovino ter premislimo številne velike sodobne dileme.

Milena Zupančič in Tadej Golob bosta knjigo prvič predstavila vponedeljek, 16. 4., v Kinodvoru(Kolodvorska ulica 13, Ljubljana). Ob17. uri bo projekcija filmaVsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, ki ji bo ob18. 30 sledil pogovor z igralko in avtorjem biografije. Pogovor bo povezovalAleš Šteger.

Prijazno vas vabimo, da se nam pridružite in z nami proslavite izid izjemne biografije o izjemni igralki in ženski!

Na dogodku bodo na voljo recenzijski izvodi knjige. Novinarkam in novinarjem bomo omogočili brezplačni ogled filmaVsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba. Brezplačne vstopnice boste lahko prevzeli pred dogodkom na blagajni Kinodvora po predhodnem naročilu na:ada.cajnko@zalozba.org.

Tadej Golob, eden najboljših slovenskih biografov, in Milena Zupančič, verjetno najprepoznavnejši slovenski obraz s filmskih platen in gledaliških odrov, sta se v Milenini domači Bohinjski Beli začela sestajati in pogovarjati leta 2016. Takoj sta se strinjala, dato, kar počneta, ne sme biti kronološka biografija v smislu – najprej sem se rodila, potem se obiskovala osnovno šolo, … A od tu naprej nista vedela, kako in kam. Potem pa je Milena nekega dne omenila, da gre skoraj vsak dan na pokopališče in da ji je tam lepo. In potem jima je steklo. In sta začela uživati. Milena je namreč, tako pravi Tadej Golob, ob tem, da je izjemna igralka in izjemna ženska, tudi prav poseben človeški original. Sama bi takim rekla z enim od številnih izrazov, ki jih je Tadej slišal prvič – prava slika brez okvirja.

Milena Zupančič(1946) je ena najprepoznavnejših slovenskih (jugoslovanskih) gledaliških in filmskih igralk.Med njenimi najbolj znanimi gledališkimi vlogami so Blanche v WilliamsovemTramvaju Poželenje,Lenka v ŠeligoviSvatbi, Lidija v JovanovićevemZid, jezeroin številne druge. Na področju filma je svoj obraz in glas med drugim posodila Meti vCvetju v jesni, Tončki vIdealistu, Malki vDediščiniin Mimiki v filmuMoja ata, socialistični kulak.Med brezštevilnimi nagradami, ki so okronale njeno veličastno gledališko in filmsko kariero, so nagrada bert Društva slovenskih režiserjev (2016), viktor za življenjsko delo (2015) in Borštnikov prstan (1999).

Tadej Golob(1967) je pisatelj, novinar, columnist in biograf. Na književni sceni se je prvič pojavil s knjigoZ Everesta, v kateri je popisal smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta, nadaljeval z biografijami Petra Vilfana, Zorana Predina in Gorana Dragića. Za roman Svinjske nogice je leta 2010 prejel nagrado kresnik. Leta 2017 je napisal največjo bralno uspešnico leta v Sloveniji, kriminalni romanJezero.

*Pogovor z igralko in avtorjem biografije bo potekal v Kinodvorovi kavarni.

Ada Cajnko

Beletrina Academic Press

Kersnikova 4, 1000 Ljubljana

Tel.: +3861/ 200 37 17

GSM:+386 41 952 142

ada.cajnko@zalozba.org

www.beletrina.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!