Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

JUNIJSKI DOGODKI: zaključki razstav, projekcija v Kinoteki, konferenca v Varšavi

SCCA-Ljubljana uporablja vaš elektronski naslov zgolj za obveščanje o naših programih in za vabila na naše dogodke (več o varovanju podatkov in obveščanju lahko preberete tukaj).

JUNIJSKI DOGODKI

SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana

Spoštovani,

SCCA-Ljubljana uporablja vaš elektronski naslov zgolj za obveščanje o naših programih in za vabila na naše dogodke (več o varovanju podatkov in obveščanju lahko preberetetukaj).

Obvestila vam pošiljamo že od leta 2005, naše elektronske liste pa redno osvežujemo. Tudi v prihodnje želimo z vami obdržati stik – če se strinjate, da vam še naprej pošiljamo obvestila, bomo vaš elektronski naslov ohranili na listi prejemnic in prejemnikov.

Če pa naših obvestil ne želite več prejemati, odgovorite na današnjo elektronsko poštotako, da v naslovu sporočila napišete ODJAVA.

Hvala za zaupanje.

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | 16. Leto

Izid kataloga in zaključno vodstvo po razstavi Nekaj minut kasneje.

Četrtek, 7.junij 2018, ob 18. uri

Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Postavitev razstaveNekaj minut kasneje.(foto: Klemen Ilovar)

Končna razstava 16. leta šole Svet umetnostiNekaj minut kasneje.bo 7. junija zaprla svoja vrata. Na zadnji dan vas vabimo na izid kataloga in zaključno vodstvo,ki bo v Galeriji Škuc včetrtek, 7. 6., ob 18. uri. Vodstvo bosta skupaj z umetnikomVorancem Kumarjempripravili udeleženki šole in urednici kataloga Urška Aplinc in Maja Burja.

Dvojezični katalog obsega vizualno dokumentacijo postavitve razstave v galeriji in izseke videov, transkripicij in scenarijev, ki predstavljajo material Kumarjevih delPrva kava(2014) in njenega nadaljevanja oz. ponovitveRadijska igra: Prva kava(2015). Ti sta izhodišči za razstavni projekt Nekaj minut kasneje., v katerem umetnik in kuratorji znova posegajo v delovni material in se vračajo k delu v nastajanju.

Umetnik: Voranc Kumar

Kurator in kuratorke: Urška Aplinc, Maja Burja, Anja Guid, Ajda Ana Kocutar, Iza Pevec, Adrijan Praznik

Mentor in mentorica: Alenka Gregorič, Miran Mohar

Produkcija: SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana / Svet umetnosti

Koprodukcija: Galerija Škuc

Končno razstavo 16. leta Sveta umetnosti podpirata Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Sponzorji razstave: Riko, d. o. o., Zavarovalnica Sava, d. d., New Moment d. o. o., Elektro Ljubljana d. d. in Vina PANON

VEČ

Postaja DIVA

Konferenca Revisiting Heritage

Predavanje Barbare Borčić o medijskih/video praksah

7.–8.junij 2018

Narodni muzej, Jerozolimskie Avenue 3, Varšava

7. in 8. junija bo v Varšavi potekala konferencaRevisiting Heritage, ki je posvečena mapiranju in predstavljanju neoavantgardnih in novomedijskih praks, ki so pogosto izpuščene iz dominantnega zahodnega kanona.

Med sodelujočimi predavatelji je tudiBarbara Borčić, vodja video arhiva Postaja DIVA in programska svetovalka Zavoda SCCA-Ljubljana. Predstavila bo video arhiv Postaja DIVA in dva primera medijskih/video praks: Miha Vipotnik (neoavantgarda sedemdesetih let) in Laibach Kunst (retroavantgarda osemdesetih let).

Konferenca poteka v okviru projektaForgotten Heritage – European Avant-Garde Art Online, ki ga vodi Fundacija Arton iz Varšave s partnerji KUMU Art Museum of Estonia (Talin), Ured za fotografiju – UzF (Zagreb) in LUCA School of Arts (Bruselj). Vzpostavljen je bil že skupni spletni arhiv Forgotten Heritage s tisoči fotografij, videov in zvočnih posnetkov, sledila bo še vrsta razstav.

VEČ

Kino-integral | Postaja DIVA

Terry Flaxton: Paradigma

Projekcija video del

Torek, 12.junij 2018, ob 19. uri

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana

Terry Flaxton,In Other People’s Skins, 1993

S projekcijami in pogovori video arhiv Postaja DIVA predstavlja razmerje med (kratkim) filmom in (art) videom skozi prakso avtoric in avtorjev, ki so aktivni v obeh medijih. Tokratni gost jeTerry Flaxton(1953), britanski filmski in medijski umetnik, aktiven v mednarodnem prostoru na področju gibljive slike vse od leta 1977.

Terry Flaxton je predstavnik neodvisne scene, avtor polemičnih dokumentarcev, medijske kritike in narativnih in poetičnih avtorskih video del in instalacij. Začel je z zvočnimi kompozicijami, fotografijo in filmi ter se kmalu preizkusil tudi v analognem videu. Bil je član pionirskih in prelomnih skupinVida and TripleVision, s katero je za Channel 4 posnel serijo oddaj o video umetnosti. Kot snemalec je med drugim leta 1986 s Channel 4 in BFI posnelOut of Order, tretji v celoti elektronsko zajet film na svetu. Bil je direktor raziskovalnega centra za gibljivo sliko na Royal West of England Academy of Art, kjer je tudi predaval kinematografijo. Je ustanovitelj in direktor festivala Cinefest, Bristol International Festival of Cinematography, ki bo leta 2019 v San Franciscu. Danes se posveča časovnim digitalnim umetniškim praksam, ki vključujejo zvok, video, printe in instalacije, pri tem pa podobe spaja z besedami v formi poezije ali jezikovne razprave.

Za Kino-integral bo Terry Flaxton kronološko, po desetletjih, komentiral svojo kinematografsko in video prakso. Na ogled bodo odlomki iz videov iz 70. let:Presentiments, Talking Heads; 80. let:Prisoners, Eurythmics, On Video. TV or not TV, The World Within Us; 90. let:Zagorsk; in po letu 2000:One SecondtoMidnight, In Other People’s Skins, Carnivals, Un Tempo Una Volta, In Re Ansel Adams, Roberto Schaefer Masterclass. Sledila bo projekcija najnovejšega filmaParadigma(Paradigm, 2018, različni digitalni formati, barvni, stereo, 9′).

VEČ

Postaja DIVA & Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti / Likovni salon Celje

Razstava Zavihajmo rokave na ogled do nedelje!

Skupinska večmedijska razstava

Do nedelje, 10. junija 2018

Likovni salon, Trg celjskih knezov 9, Celje

Postavitev razstaveZavihajmo rokave(foto: Ana Straže)

Zamudniki si razstavo lahko ogledate še donedelje, 10. junija!Umetniška dela na večmedijski skupinski razstavi z različnimi načini in v medsebojnem dialogu pokažejo na strukturno asimetrijo znotraj družbene delitve dela. Aktivirajo možnosti sprememb s poudarkom na samoorganizaciji in s humornimi predlogi ponujajo sredstva opolnomočenja.

Sodelujočeumetnice in umetniki: Ana Čigon / Saša Spačal / Ida Hiršenfelder, Lenka Đorojević / Matej Stupica, Tomaž Furlan, IvAn (Iva Tratnik in Andreja Džakušič), Neža Knez, Polonca Lovšin, Sašo Sedlaček.

VEČ

Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana,http://www.scca-ljubljana.si

Tel.:(01) 431 83 85, kontaktna oseba: Dušan Dovč, 051 361 681,dusan.dovc@scca-ljubljana.si

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpirata MOL, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.

Zavod SCCA-Ljubljana je član Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!