Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Na jedilnikih dunajskih vrtcev in šol kar polovica ekoloških živil

Dunajski otroci v vrtcih in šolah jedo zdravo, je ocenila okoljevarstvena ogranizacija Greenpeace. Prehrana otrok v dunajskih javnih šolah je v 40 odstotkih sestavljena iz ekoloških izdelkov, v vrtcih je take hrane celo 50 odstotkov.

Na jedilnikih dunajskih vrtcev in šol kar polovica ekoloških živil

Dunajski otroci v vrtcih in šolah jedo zdravo, je ocenila okoljevarstvena ogranizacija Greenpeace. Prehrana otrok v dunajskih javnih šolah je v 40 odstotkih sestavljena iz ekoloških izdelkov, v vrtcih je take hrane celo 50 odstotkov.

Dunajčani pri sestavljanju vrtčevskih in šolskih jedilnikov prisegajo na ekološka živila, regionalno pridelano hrano in manj mesnih obrokov. "Staršem je zelo pomembno, kaj dobijo njihovi otroci v javnih ustanovah na krožnik. Naj gre za mlečni zdrob, piščančje palčke ali zelenjavno lazanjo – ne samo da mora biti hrana okusna, temveč je tudi zelo pomembna za zdravje otrok in njihov razvoj," je povedal predstavnik Greenpeacea Sebastian Theissing–Matei. Industrijska proizvodnja hrane z visoko vsebnostjo pesticidov in antibiotikov škodi tako zdravju kot tudi okolju.

Avstrijska prestolnica je glede šolske in vrtčevske prehrane lahko vzor tudi ostalim avstrijskim zveznim deželam. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima skoraj vsak tretji tretješolec v Avstriji prekomerno telesno težo. "Razlog zatoje premalo telesne aktivnosti in nezdrava prehrana, predvsem preveč mesa in sladkorja ter premalo sadja, zelenjave in stročnic. Vsaj polovica živil na šolskih in vrtčevskih jedilnikih bi morala biti ekološko in vsaj polovica regionalno pridelana," dodaja Theissing-Matei.

Da bi uporabo ekoloških živil spodbudili tudi v restavracijah, je mesto Dunaj začelo ocenjevati kakovost hrane in pijačev gostinskih lokalih. Bronasto priznanje dobi restavracija, ki ponuja vsaj 30 odstotkov bioloških živil, restavracija z vsaj 75 odstotkov tovrstnih živil v ponudbi dobi srebrno priznanje, zlato pa podelijo restavraciji z več kot 90 odstotki bioloških živil na jedilnem listu. "Priznanja podeljujemo lokalom, ki odgovorno nakupujejo živila ter pazijo na okolju in živalim prijazno pridelavo. Hkrati je naš namen tudi osveščati potrošnike," je povedala Karin Buchl-Krammerstätter, vodja dunajskega Oddelka za varstvo okolja. Ponudbo po strogih kriterijih preverja avstrijska organizacija Austria-Biogarantie.

Več informacij o študiji Greenpeacea:TUKAJ

O akciji "Natürlich gut essen" v restavracijah:TUKAJ.

Foto 1: Mestni minister za šolstvo Jürgen Czernohorszky v vrtcu© Lucia Bischof

Foto 2: Thomas Hruschka, vodja OekoBusiness Wien, in Karin Büchl-Krammerstätter, vodja dunajskega Oddelka za varstvo okolja MA 22© OekoBusiness Wien/Frank Helmrich

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 31 266 668

Epintar-marceta@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Spremljajte nas naFacebookinTwitterstrani.

Foto: Lucia Bischof, OekoBusiness Wien/Frank Helmrich

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!