Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Vabilo. Aleš Jan: SLIŠATI SLIKO, VIDETI ZVOK - Zgodovina radijske igre v Sloveniji, predstavitev nove publikacije SLOGI (v torek, 12. junija ob 11. uri)

Slovenski gledališki inštitut Vas vljudno vabi na predstavitev nove publikacije SLIŠATI SLIKO, VIDETI ZVOK

Slovenski gledališki inštitut Vas vljudno vabi na predstavitev nove publikacije SLIŠATI SLIKO, VIDETI ZVOK Zgodovina radijske igre v Sloveniji avtorja Aleša Jana, ki bo vtorek,12. junija 2018 ob 11. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

Aleš Jan(1943, Ljubljana) je leta 1968 diplomiral iz gledališke in radijske režije na ljubljanski AGRFT. Nato se je redno zaposlil na Radiu Ljubljana, s katerim je kontinuirano sodeloval že od leta 1950, najprej kot otroški igralec, kasneje pa kot režiser. Več kot 20 let je bil urednik Uredništva igranega programa. Sočasno z delom na radiu je kot režiser ustvarjal tudi v gledališču. Od leta 1989 je redni profesor za radijsko režijo in radijsko igro na AGRFT. Njegov opus obsega več kot 600 radijskih iger in več kot 50 gledaliških režij. Za svoje umetniško delo na radijskem in gledališkem področju je doma in v tujini prejel več kot 30 nagrad, med njimi tudi nagrado Prešernovega sklada in Župančičevo nagrado, leta 2016 pa je prejel nagrado glavnega mesta Ljubljane za delovanje na umetniškem, organizacijskem, mednarodnem, pedagoškem in znanstvenem področju.

Knjiga Aleša JanaSLIŠATI SLIKO, VIDETI ZVOK – Zgodovina radijske igre v Slovenijiobravnava zgodovino radijske igre v slovenskem kulturnem prostoru od njenih začetkov do danes. Je"hibrid med zgodovinjenjem, teoretizacijo in pričevanjem o tem pomembnem mediju in zvrsti slovenske sodobne besedne in medijske umetnosti,"kot je zapisal recenzent dr. Tomaž Toporišič. O knjigi je mag. Matej Venier, avtor spremne besede, zapisal:"Slovenska radijska igra je na prelomnitočki, ko bo bodisi izginila kot kačji rep ali pa bo dobila nove spodbude in začela v večji meri nagovarjati slehernika v njegovi eksistencialni razsežnosti. Delo Aleša Jana /…/ je javnosti predstavljeno v pomenljivem času, ob 90-letnici delovanja Radia Slovenija, /…/ in morda v zadnjem trenutku, ko ima sodobna slovenska radijska igra še kontinuirano in neposredno povezavo z njenimi umetniškimi in razvojnimi dosežki skozi devetdesetletno zgodovino. Janova knjiga je neizbrisen pomnik slovenske radijske igre in umetniške produkcije Radia Slovenije, nedvomno pa bo pripomogla tudi k temu, da bodo ustvarjalci slovenske radijske igre poiskali prave odgovore na težave, v katerih se je znašla." Knjiga je izšla v sodelovanju z Radiem Slovenija ob 90-letnici njegovega delovanja in je izdana s finančno pomočjo Javne agencije za knjigo RS in Ministrstva za kulturo RS. Na predstavitvi knjige bosta sodelovala avtorAleš Janin avtor spremne besedemag. Matej Venier, odgovorni urednik 3. programa Radia Slovenija – programa Ars. Pogovor bo povezovala urednica knjige Anja Rošker. Lepo vabljeni!

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

T:(01) 241 58 00,E:slogi@slogi.si,www.slogi.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!