Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

RTV Slovenija odprla nov TV-studio v Minicityju!

Kako nastane TV-oddaja? Kateri poklici so potrebni, da neka vsebina pride na TV-ekrane? Vse to lahko odslej najmlajši spoznajo in se sami preizkusijo v različnih kreativnih poklicih v televizijskem studiu RTV Slovenija v Minicityju v ljubljanskem BTC-ju.

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, urednica Otroškega in mladinskega programa TV Slovenija mag. Martina Peštaj in direktor in ustanovitelj Minicityja Miha Culiberg so danes slavnostno odprli najnovejšo hišico malega mesta, Televizijski studio RTV Slovenija. Odprtje, ki ga je povezovala urednica oddaj za otroke na TV Slovenija Sara Lužovec, je v svojem slogu popestril tudi priljubljeni otroški junak Ribič Pepe.

'Pomemben del poslanstva javne radiotelevizije je izobraževanje mladih. Pri ustvarjanju programa za najmlajše smo na RTV Slovenija še posebej pozorni, da jim ponujamo najbolj kakovostne vsebine. Naša naloga je izobraževati in vzgajati ter otroke, pa tudi njihove starše, opolnomočiti, da znajo prepoznati kakovosten program. Če bomo s pomočjo našega novega mini TV-studia tudi koga izmed njih navdušili, da postane kot odrasel scenograf, režiser, novinar, snemalec, kostumograf ali izbere kateri drugi medijski poklic, smo dosegli naš namen,' je ob slavnostnem odprtju povedal generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc.

Urednica Otroškega mladinskega programa Martina Peštaj je ob odprtju RTV-kotička v Minicityju poudarila, da so na Televiziji Slovenija lastne oddaje za otroke pripravljene premišljeno in strokovno, z mislijo na otroke, v slovenskem jeziku, v geografskem in kulturnem okolju, ki ga poznajo. 'Vsi si želimo, da bo naš otrok medijsko spreten in iznajdljiv in se skozi čas razvil v premišljenega in zahtevnega gledalca. Temelji zdravega odnosa do televizije pa so v širini in pestrosti otrokovih fizičnih izkušenj in prav to jim tukaj ponujamo: spoznavanje s televizijo preko lastnega ustvarjanja televizije!' je dodala Peštajeva in se ob tem zahvalila vsem ustvarjalcem, med njimi je tudi kar nekaj otrok, ki soustvarjajo edinstvene avtorske oddaje TV Slovenija.

Direktor in soustanovitelj Minicityja Ljubljana Miha Culiberg je dejal, da je povezovanje med Minicityjem in RTV Slovenija v okviru Televizijskega studia za otroke korak v svežo in pravo smer. 'Oboji namreč predstavljamo edinstveno medijsko platformo, s katero želimo otrokom z zanimivimi vsebinami ponuditi dodano vrednost znanja in izkušenj, ki jim bodo koristile v nadaljnjem življenju. Z vstopom novega partnerja v Minicity Ljubljana lahko otrokom ponudimo širok nabor znanj na področju poklicev, ki se skrivajo znotraj medijske hiše, ter celo kopico uporabnih znanj s področja retorike, komunikacije in javnega nastopanja. Veseli pa nas tudi, da bomo s širitvijo prostorov in povečanjem Minictyja Ljubljana konec letošnjega junija koristne vsebine še dodajali, otrokom do 13. leta in njihovim spremljevalcem pa ponudili kup novosti – nove rojstno-dnevne sobe, interaktivno didaktično igralo o prometu, nove interaktivne prostore oziroma hišice malega mesta, novo trgovino z igračami in še veliko več.'

TV-studio bo otrokom ponudil realno doživetje medija V mini TV-studiu bodo mladi obiskovalci Minicityja spoznavali TV-poklice skozi ustvarjanje otroških in mladinskih oddaj RTV Slovenija: Studio Kriškraš, Čudogozd, Ribič Pepe, Firbcologi in Infodrom. V krtini se bodo lahko pridružili Krtku Črtku, se znašli v pravljičnem in domišljije polnem Čudogozdu, se prelevili v brkatega ribiča, animirali klepetavega Kakaduduja, raziskovali in spoznavali svet kot Firbcologi in se prelevili v Infodromove poročevalce. Preizkusili pa se bodo lahko tudi v vlogi čisto pravega voditelja TV Dnevnika. Posnetke svojih nastopov pred kamero pa bodo lahko prejeli v spomin za vedno.

TV-studio RTV Slovenija v Minicityju omogoča hitro menjavo scenskih elementov. Na voljo so številni rekviziti, ročne lutke, posebna garderoba za voditelje in novinarje na terenu. V njem je tudi kamera s čisto pravim prikazovalnikom besedila. S pripravljanjem oddaj bodo otroci spoznali poklice scenografa, scenskega delavca, rekviziterja, scenarista, režiserja, asistenta režije, kamermana oz. snemalca, mojstra luči, kostumografa, tonskega mojstra, kostumografa, maskerja, TV-voditelja, novinarja in animatorja.

O MinicityjuV Minicityju otroci s pomočjo didaktične igre pod vodstvom izkušenih animatorjev spoznavajo poklice in osvajajo uporabna znanja za vsakodnevno življenje. V tematskem parku v podobi majhnega mesta različna podjetja oz. organizacije predstavljajo in navdušujejo otroke za različne poklice in jim ponujajo edinstvena realna doživetja v njim prilagojenem, varnem okolju.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija

Foto: RTV SLO

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!