Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Torek, 12. 6., ob 19h v Slovenski kinoteki: Terry Flaxton

Terry Flaxton: Paradigma Projekcija video del Torek, 12. junij 2018, ob 19. uri Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana

OPOMNIK

SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana

Kino-integral | Postaja DIVA

Terry Flaxton: Paradigma

Projekcija video del

Torek, 12.junij 2018, ob 19. uri

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana

Terry Flaxton,In Other People’s Skins, 1993

S projekcijami in pogovori video arhiv Postaja DIVA predstavlja razmerje med (kratkim) filmom in (art) videom skozi prakso avtoric in avtorjev, ki so aktivni v obeh medijih. Tokratni gost jeTerry Flaxton(1953), britanski filmski in medijski umetnik, aktiven v mednarodnem prostoru na področju gibljive slike vse od leta 1977.

Terry Flaxton je predstavnik neodvisne scene, avtor polemičnih dokumentarcev, medijske kritike in narativnih in poetičnih avtorskih video del in instalacij. Začel je z zvočnimi kompozicijami, fotografijo in filmi ter se kmalu preizkusil tudi v analognem videu. Bil je član pionirskih in prelomnih skupinVida and TripleVision, s katero je za Channel 4 posnel serijo oddaj o video umetnosti. Kot snemalec je med drugim leta 1986 s Channel 4 in BFI posnelOut of Order, tretji v celoti elektronsko zajet film na svetu. Bil je direktor raziskovalnega centra za gibljivo sliko na Royal West of England Academy of Art, kjer je tudi predaval kinematografijo. Je ustanovitelj in direktor festivala Cinefest, Bristol International Festival of Cinematography, ki bo leta 2019 v San Franciscu. Danes se posveča časovnim digitalnim umetniškim praksam, ki vključujejo zvok, video, printe in instalacije, pri tem pa podobe spaja z besedami v formi poezije ali jezikovne razprave.

Za Kino-integral bo Terry Flaxton kronološko, po desetletjih, komentiral svojo kinematografsko in video prakso. Na ogled bodo odlomki iz videov iz 70. let:Presentiments, Talking Heads; 80. let:Prisoners, Eurythmics, On Video. TV or not TV, The World Within Us; 90. let:Zagorsk; in po letu 2000:One SecondtoMidnight, In Other People’s Skins, Carnivals, Un Tempo Una Volta, In Re Ansel Adams, Roberto Schaefer Masterclass. Sledila bo projekcija najnovejšega filmaParadigma(Paradigm, 2018, različni digitalni formati, barvni, stereo, 9′).

VEČ

Foto: Terry Flaxton

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!