Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Santanellijeva Kraljica mati premierno na 25. PPF

V okviru 25. Primorskega poletnega festivala, ki bo na različnih prizoriščih štirih obalnih občin od 14. junija do 8. julija, bo v sredo, 20. junija, v Gledališču Koper festivalska premiera, prva slovenska uprizoritev igre Kraljica mati v koprodukciji Gledališča Koper in MG Ptuj. Na današnji dopoldanski novinarski konferenci v foajeju koprskega gledališča so se predstavili njeni ustvarjalci: režiser Damir Zatar Frey, dramaturg Rok Andres ter igralca Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič.

SPOROČILO ZA JAVNOST

SantanellijevaKraljica matipremierno na 25. PPF

KOPER – V okviru 25. Primorskega poletnega festivala, ki bo na različnih prizoriščih štirih obalnih občin od 14. junija do 8. julija, bo v sredo, 20. junija, v Gledališču Koper festivalska premiera, prva slovenska uprizoritev igreKraljica mativ koprodukciji Gledališča Koper in MG Ptuj. Na današnji dopoldanski novinarski konferenci v foajeju koprskega gledališča so se predstavili njeni ustvarjalci: režiser Damir Zatar Frey, dramaturg Rok Andres ter igralca Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič.

Italijanski dramatik, Neapeljčan Manlio Santanelli (1938), tako kot večina sodobnih italijanskih dramatikov ostaja na slovenskih gledaliških odrih neznanka. IgraKraljica mati, ki jo je napisal v letu 1984 in je zanjo v letu 1985 prejel nagrado Premio IDI (Istituto Dramma Italiano), uprizorjena pa je bila v vrsti evropskih držav in v Rusiji, še danes velja za njegovo največkrat uprizarjano dramsko besedilo. Sinopsis je na prvi pogled preprost: sin se vrne domov k ostareli materi, da bi ji pomagal in obenem napisal knjigo o njenem umiranju. Prihod, kar se izkaže pozneje, čustveno nezrelega sina, k v lastne iluzije (kar vidimo že na začetku) potopljeni materi, je formula za katastrofo.

Režiser uprizoritve Damir Zlatar Frey, je povedal, da mu jetobesedilo že pred leti v branje ponudila nekdanja ravnateljica reškega gledališča Mani Gotovac in da ga je, ko ga je prvič prebral, "stisnilo pri srcu". "Bolj ko sem star, bolj me zanimajo vzroki, stiske in impulzi, ki posameznega avtorja prisilijo vto, da napiše dramsko delo ali simfonijo.Kraljica matije drama bolečine, hkrati tudi njeno očiščenje, njena osvoboditev". Poudaril je, da ga je predvsem pritegnil odnos mati – sin, ki velja za enega najbolj zapletenih, kompleksnih, strastnih, čutnih pa tudi uničevalnih odnosov, ki jih človeštvo pozna, predvsem pa za odnos, na katerem počiva Življenje. Dodal je še, da Santanellijevo besedilo interpretom ponuja številne možnosti, sam pa je skozenj hotel "potovati k izviru drame" in poiskati ter prikazati njene najgloblje plasti. Omenil je še, da je za vsakega režiserjasreča, če lahko dela z dvema tako zrelima igralcema kot sta Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič, od katerih se tudi sam še vedno uči in se zato, kot je dejal na pol v šali, še vedno počuti mladega.

Nataša Barbara Gračner, prvakinja SNG Drama Ljubljana, ki s koprskim in ptujskim gledališčem sodeluje prvič, je povedala da teden dni pred premiero nerada govori o predstavi, a verjame da se bo ta občinstva močno dotaknila, ga razburkala kot morje in raztreščila kot čoln v neurju. Z igralcem Alešem Valičem je že sodelovala, a še nikoli ju na odru ni povezovala tako močna "zgodba" kot jeKraljica mati, v kateri igra mater, Valič pa njenega sina. S Freyem sodeluje prvič, poudarila pa je, da ji je že izbor režiserja in soigralca narekoval smer uprizoritve. Dodala je še, da je presenečena nad predanostjo in ustvarjalnim sodelovanjem koprskega kolektiva.

Aleš Valič, je s Freyem prvič sodeloval pri uprizoritvi GenetovihSlužkinjleta 1989, tokrat sodelujeta drugič. O vlogi je povedal, da ta "od zunaj" ne pove veliko, saj gre le za sina, ki je žrtev matere, odstiranje tančic pa igralca privede do zelo intimnih plasti odnosa mati – sin, ki jih avtor izpisuje zelo skrivnostno in plast za plastjo razkriva vzroke za sinovo agresijo na eni in nemoč na drugi strani.

Uprizoritev, ki bo na Primorskem poletnem festivalu 20. junija doživela premiero, dan pozneje prvo ponovitev, so pripravili: Prevajalec Gašper Malej, režiser, scenograf, kostumograf in koreograf Damir Zlatar Frey, asistentka scenografa in kostumografa Tina Dobrajc, dramaturg Rok Andres, asistenta režiserja Rok Andres, Renata Vidič, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, videoanimacija Noemi Zonta, asistent scenografa Mito Gegič, lektorica Barbara Rogeljter igralca Nataša Barbara Gračnerin Aleš Valič.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!