Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Obvestilo za medije

Večdesetletno delovanje Mire Ličen kot mnogostranske likovne ustvarjalke, restavratorke in konservatorke in dobre poznavalke sakralne in profane dediščine Pirana, je pogojevala odločitev, da Obalne galerije Piran sodelujemo pri projektu Carpaccievo leto v Piranu z organizacijo njene razstave, naslovljene Hommage à Carpaccio. Letos namreč poteka petsto let od nastanka oltarne slike Marija z detetom na prestolu in šestimi svetniki (1518, olje na platnu, 280 x 210 cm), ki jo je za samostansko cerkev sv. Frančiška Asiškega v Piranu naslikal znameniti mojster Vittore Carpaccio.

Krstilnica Janeza Krstnika Piran

Odprtje:torek, 3.julij 2018, ob 21.00

Trajanje: 3. julij –5.december 2018

Večdesetletno delovanje Mire Ličen kot mnogostranske likovne ustvarjalke, restavratorke in konservatorke in dobre poznavalke sakralne in profane dediščine Pirana, je pogojevala odločitev, da Obalne galerije Piran sodelujemo pri projektuCarpaccievo leto v Piranuz organizacijo njene razstave, naslovljene Hommage à Carpaccio. Letos namreč poteka petsto let od nastanka oltarne slike Marija z detetom na prestolu in šestimi svetniki (1518, olje na platnu, 280 x 210 cm), ki jo je za samostansko cerkev sv. Frančiška Asiškega v Piranu naslikal znameniti mojster Vittore Carpaccio. Minoritski samostan Piran v sodelovanju s piranskimi ustanovami in društvi vse leto pripravlja različne dogodke, delavnice, razstave, predavanja in strokovni simpozij z namenom, da bi se ta mojstrovina vrnila v Piran.

Mira Ličen je med redkimi slovenskimi ustvarjalci, ki je njej določljivi sodobni likovni izraz uveljavila v sicer tradicionalni sodobni cerkveni umetnosti. Le-ta jeprepoznaven z močno svetlobno žarečim koloritom, z vehementno impulzivnem in izpovedno ekspresivno občutenim izrazom, ki je vedno na meji abstraktnega in daje le slutiti figuralno izhodišče, motivno vezano nagenius locibivanjskega prostora ali na duhovno-versko tradicijo evropskega prostora.

Slika Mire Ličen z upodobitvijo istega motiva (Marija z otrokom med svetniki) je veličastna z živo barvito površino s prevladujočimi carpaccievskimi odtenki rdečein s premišljenimi aplikacijami modrin in njihovih odtenjanj ter zlasti s toplo občuteno svetlobno lucidnostjo.

Podoba kot celota, kljub opaznim Mirinim razgibanim in impulzivnim potezam s čopičem ter posledično v detajlih izpovedno ekspresionističnim poudarkom, odražaskrivnostno razpoloženje spokojnosti, tišine, diskretne odmaknjenosti, skratka posebne vzvišene svetosti. Posebno pozornost gledalca pritegnejo še v avtoričini maniri reducirane in stilizirane forme, ki - nekatere bolj, druge manj – asocirajo na svetopisemske figure, upodobljene tudi na častitljivem Carpaccievem renesančnem delu. Znani svetopisemski motiv Marije z otrokom na prestolu, obdane s svetniki s prepoznavnimi atributi in številnimi ikonografskimi simboli, tudi Mira Ličen poudari s postavitvijo v središčno kompozicijo in seveda v iluzijo prostora, ki je delno abstrahiran tako, da le asociativno prepoznavamo dve veduti srednjeveškega Pirana. Le-ti in še drugi detajli iz te znamenite Carpaccieve mojstrovine so slikarko tako navdahnili, da jih je v svojemformalno oblikovnem izrazu na novo vizualizirala še v grafični tehniki monotipije. Obiskovalec prepoznava izbrane motive, na primer sv. Antona Padovanskega s srednjeveškim piranskim obzidjem in sv. Frančiška Asiškega s cerkvijo sv. Jurija v ozadju, Marijo z otrokom, otroka s češnjami v dlani, dva angela z glasbiloma in tihožitje, ki pa v njenih interpretacijah postanejo nosilci novih zgodb. So skrajne kulminacije njenega zapletenega zavednega in podzavestnega, čustvenega in miselnega dogajanja, njenega iskrenega dojemanja religioznosti in globokega spoštovanja velikih mojstrov.

INFO: Nives Marvin,nives.marvin@obalne-galerije.si, 041630 689

www.obalne-galerije.si

Foto:Hommageà Carpaccio, 2018, akril na juti, 350 x 170 cm (foto:Ubald Trnkoczy)

Foto: Ubald Trnkoczy

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!