Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

MONUMENT ‒ DRAGO TRŠAR Morje ob morju Skulpture in risbe

MONUMENT – DRAGO TRŠAR je naslov medinstitucionalnega projekta s katerim sedem slovenskih galerij (Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj, Galerija Murska Sobota, Moderna galerija Ljubljana, Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, Mestna galerija Ljubljana (Muzej in galerije mesta Ljubljana, Galerija Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki, Obalne galerije Piran) obeležuje visok življenjski jubilej kiparja Draga Tršarja (Planina pri Rakeku, 27. april 1927), enega najpomembnejših in najplodnejših predstavnikov modernizma na Slovenskem.

Mestna galerija Piran

Odprtje:petek, 6.julij 2018, ob 20.00

Trajanje: 6. julij–26.avgust 2018

MONUMENT – DRAGO TRŠARje naslovmedinstitucionalnega projekta s katerim sedemslovenskih galerij(Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj, Galerija MurskaSobota,Moderna galerija Ljubljana, Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, Mestna galerija Ljubljana (Muzej in galerije mesta Ljubljana,Galerija Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki, Obalne galerije Piran) obeležuje visok življenjski jubilej kiparja Draga Tršarja (Planina pri Rakeku, 27.april 1927), enega najpomembnejših in najplodnejših predstavnikov modernizma na Slovenskem.

Projekt - vodi in koordinira gaModerna galerija (kustos dr. Marko Jenko) -, ki vključuje serijo preglednih in tematsko raznolikih razstav skorajda po vsej Sloveniji, se je začel na umetnikov rojstni dan,27. aprila 2017, in bo trajal do vključno druge polovice tega leta.Celostna predstavitev njegovega širokega opusa vključujemonumentalno kiparstvo, javno plastiko in spomenike, malo plastiko ter različne cikli, kot je na primer erotika, portreti, pa tudi dela na japonskem papirju, slikarstvo, motiviko morja itn.Obalne galerije Piran (kustosinja dr. Majda Božeglav Japelj) so svoje osrednje razstavišče, piransko Mestno galerijo,namenile umetnikovemu bogatemu ciklu plastik in risb na temo morja.

Morjekot podoba, izkušnja ali dogodek,kot estetsko likovna spodbuda, ostaja z večjimi in manjšimi presledki večen izziv Tršarjevioblikovni plastični imaginaciji, ki jo najpogosteje uresničuje v bronu in keramiki. Kot večini kiparjev, ki razvijajo svoje plastične misli v okvirih konkretnega prostora in materiala, je za umetnika zelo pomembna tudi risba. Ta zvrst, bodisi v vlogi pripravljalnega osnutka kakor tudi kot povsem samostojna zvrst, enakovredno vstopa v njegov sicer primarno kiparski svet. Osnova za pripravo tematske razstave z naslovomMorje ob morjuso bila dela, evidentirana v umetnikovem ateljeju v Fiesi pri Piranu. Zajemajo obdobje od sedemdesetih let prejšnjega stoletja do danes, morska tematika pa se pojavlja že tudi pred tem obdobjem. Zadnji risbi je avtor ustvarilv aprilu in maju 2018. Jedro pričujočezbirke sestavljajo bronaste in keramične skulpture malega in srednjega formata,risbe na papirnati podlagi, najpogosteje na japonskem papirju, nekaj pa je tudi slikarskih platen.Namen tako zasnovanega projekta ni zgolj poklon umetniku, ampak kar se da celosten pregled njegove dolgoletne ustvarjalnosti, ki se ponuja na ogled tako strokovni, kot širši javnosti. Projekt nastaja v tesnem sodelovanju z umetnikom in njegovo družino.

Drago Tršar (27.april 1927, Planina pri Rakeku) je leta 1951 diplomiralna ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer jenato zaključil še kiparsko specialko. Že zelo zgodaj, med leti 1951 in 1959 je začenjal dobivati naročila za javne plastike in spomenike.Toje bilo tudi obdobje prvih mednarodnih uspehov (nagrade, razstave). Leta 1959 na razstavi v Bruslju odkupljena velika plastikaManifestantije bila kasneje postavljena v Middelheimski park skulptur (Antwerpen), kjer stoji še danes. Sodeloval je na nekaterih najbolj reprezentativnih svetovnih razstavah likovne umetnosti, med katerimi so: Beneški bienale, 1958; Documenta II, Kassel, 1959; Guggenheim International Exhibition, New York, 1967/68; X. Biennale de Sao Paulo, 1970 itd. V šestdesetih letih se je udeleževal mednarodnih kiparskih simpozijev (Aranđelovac, Danilovgrad), med prvimi, leta 1963, na portoroški Forma vivi. na Seči pri Portorožu. Za svoje delo je prejel številne nagrade (mdr. nagrado Prešernovega sklada leta 1968, Jakopičevo nagrado leta 1972 in Prešernovo nagrado za življenjsko delo leta 1990). Od leta 1995 je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

INFO: dr. Majda Božeglav Japelj,majda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si, T 051 362 948

www.obalne-galerije.si

Foto:

Valovanje morja, 2005-2015, glazirana keramika (detajl)

Pogled na Tršarjeve skulpture pri fotografiranju v Monfortu Portorož

Tri figure v morju, 1991, patiniran bron

(Foto: Jaka Jeraša)

Foto: Jaka Jeraša

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!