Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

V festivalskem odboru 3. Mednarodnega filmfesta Kranjska Gora tudi direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra in igralka Katarina Čas

Mednarodni filmfest Kranjska Gora – KGIFF bo od 26. julija do 4. avgusta 2018 že tretje leto zapored obujal filmsko umetnost, ter v podalpsko vasico pripeljal tako domače in tuje filmske presežke, kot tudi mnoga svetovno uveljavljena filmska imena.

Mednarodni filmfest Kranjska Gora – KGIFF bo od 26. julija do 4. avgusta 2018 že tretje leto zapored obujal filmsko umetnost, ter v podalpsko vasico pripeljal tako domače in tuje filmske presežke, kot tudi mnoga svetovno uveljavljena filmska imena.

KGIFF je prvo festivalsko edicijo doživel leta 2016 in tudi letos vzdržuje tradicijo razgibanega programa dokumentarnih in igranih filmskih presežkov, v Kranjsko Goro pa bo ponovno pripeljal tudi mednarodno uveljavljena imena iz sveta filma, ki bodo na festivalu sodelovali kot mentorji filmskih delavnic, člani žirije ali festivalskega odbora.

Celoten program festivala, letošnje goste in ostale festivalske novosti bomo razkrili na tiskovni konferenci, ki bo 3. julija 2018, ob 11. uri, v prostorih podjetja A1 na Prešernovem trgu 2 v Ljubljani. Vljudno vabljeni!

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na info@kgiff.si, kamor se lahko obrnete tudi z vsemi dodatnimi vprašanji, za bolj ažurno spremljanje novic in festivalskih informacij pa nas obiščite na Facebook stran festivala.

Član letošnje žirije za igrani film bo islandski producent in režiser Fridrik Thor Fridriksson, ustanovitelj najpomembnejše islandske produkcijske hiše The Icelandic Film Corporation, ki se je v mednarodnih vodah uveljavila predvsem z močnimi koprodukcijskimi sodelovanji z Larsem von Trierjem in produkcijsko hišo American Zoetrope, pod imenom katere delujeta Francis Ford Coppola in George Lucas. Žirijo bo sestavljal tudi Jugoslav Pantelić, direktor jugoslovanske kinoteke in umetniški direktor FEST-a – Mednarodnega filmskega festivala v Beogradu, pridružila pa se jima bo še Alissa Simon, mednarodno uveljavljena filmska kritičarka spletnega medija Variety, ki deluje kot programska sodelavka Palm Springs International Film Festivala, žirijo pa je sestavljala že na Beneškem, Canskem, Torontskem festivalu in mnogih drugih.

Žirijo za dokumentarni film sestavljajo večkrat nagrajena srbska dokumentaristka Mila Turajlić, režiserka filmov Cinema Komunisto (2010) in Druga stran vsega (2017), Harold Apter, večkrat nagrajeni televizijski scenarist, ki je kot profesor sodeloval s Praško filmsko šolo FAMU, oddelkom za filmsko umetnost na University of Southern Carolina in floridsko Motion Picture Arts univerzo, ter Varja Močnik, režiserka z vesno nagrajenega dokumentarnega filma Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer – Pljuni istini u oči, ter programska urednica Slovenske kinoteke in mednarodnega festivala Kino Otok.

Novost letošnjega KGIFF je festivalski odbor, ki ga bodo sestavljala mednarodno uveljavljena imena iz domačega in tujega filmskega sveta: Jasmina Bojić, izvršna direktorica Filmskega festivala Združenih narodov (UNAFF), enega najstarejših mednarodnih festivalov dokumentarnih filmov v ZDA; Pavel Jech, scenarist in profesor na Filmski in televizijski šoli Akademije za uprizoritvene umetnosti (FAMU) na Češkem, kjer je v preteklosti deloval tudi kot dekan, profesor na univerzi Chapman v ZDA, ter strokovni svetovalec pri Sundance Labs, Berlinale Talents, Sredozemskem filmskem inštitutu in Midpoint Centru; Goran Bogdan, hrvaški gledališki, televizijski in filmski igralec, ki s svojimi številnimi dosežki v tujini velja za enega najbolj mednarodno uspešnih igralskih imen s področja bivše Jugoslavije; slovenska televizijska voditeljica in filmska igralka, Katarina Čas, ki je iz domače filmske scene prodrla v eno najboljših igralskih zasedb Hollywooda; Damjan Kozole, večkrat nagrajen in mednarodno uveljavljen slovenski režiser in scenarist, ki si je svojo pozicijo v svetu filma utrdil z deli, kot so Rezervni deli (2003), Slovenka (2009) in Nočno življenje (2016); ter Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala.

S festivalom želimo obuditi filmsko umetnost v Kranjski Gori in v 10-dnevnem programu z žanrsko raznolikimi programskimi sklopi in bogatim spremljevalnim programom občinstvu omogočiti ogled mednarodno cenjenih in družbeno kritičnih filmov, ki širijo obzorja, razkrivajo nepoznane kotičke sveta, in nas ob prisotnosti ustvarjalcev ponesejo v raznolike filmske pripovedi.

PROGRAMSKI SKLOPI:

26.7 – 28.7. Otroški program

Širitev filmske kulture med otroke in mlade ostaja eden glavnih ciljev festivala, zato so uvodni trije dnevi namenjeni brezplačnemu otroškemu in mladinskemu programu, ki poleg filmskih projekcij igranih in animiranih filmov vsebuje tudi pester nabor gledaliških predstav in ustvarjalnih delavnic za najmlajše.

29.7. Domačica

Sklop filmov domače filmske produkcije zaobjema uveljavljena filmska imena, kot tudi ustvarjalce, ki se na domačem terenu šele uveljavljajo. Posebno pozornost posvečamo avtorjem in avtoricam, ki prihajajo iz Kranjske Gore, fokus pa zaobjema tudi filme, ki so bili v Kranjski Gori zgolj posneti. Letošnja edicija bo posvečena legendi slovenskega modernističnega filma, Boštjanu Hladniku, ki je svojo prvo uspešnico posnel prav v Kranjski Gori. Program, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, bo vseboval tudi okroglo mizo o njegovem delu, da bo domača filmska scena ustrezno začinjena z glasbo, pa bo poskrbel nekonvencionalen jazz trio Kukushai.

30.7. Skok čez plot – Srbski fokus

Pomembno vlogo festivala vidimo v povezovanju, zato vsako leto gostimo filmske festivale iz Slovenije in širše regije, kot tudi mnoge filmske avtorje iz bližnjih držav. Letos se nam bodo pridružili mariborski festival DokuDoc in filmski kolegi iz Srbije.

31.7. – 1.8. Poglej in spreglej

Veliko pozornost dajemo dokumentarnemu in aktivističnemu filmskemu žanru, zato v tem programskem sklopu predstavljamo nove dokumentarne in igrane filme z družbeno angažirano vsebino. Projekcije spremljajo pogovori z ustvarjalci filmov, aktivisti in drugimi poznavalci obravnavanih tematik.

2.8. – 4.8. Tekmovalni program

Veliko pozornost dajemo dokumentarnemu in aktivističnemu filmskemu žanru, zato v tem programskem sklopu predstavljamo nove dokumentarne in igrane filme z družbeno angažirano vsebino. Projekcije spremljajo pogovori z ustvarjalci filmov, aktivisti in drugimi poznavalci obravnavanih tematik.

Festival nastaja pod budnim očesom Matjaža Javšnika, direktorja festivala, ter programskega vodje Mihe Mohoriča. Več informacij o članih žirije, festivalskem odboru in programskih sklopih najdete v priponki.

Lep festivalski pozdrav,

Ekipa 3. KGIFF

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!