Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Prihaja III. KGIFF!

Letošnje poletje bo Kranjska Gora že tretje leto zaživela s filmom domače in svetovne filmske produkcije. Tople poletne dni bomo med 26. julijem in 4. avgustom preživljali v objemu narave in gorskih razgledov, ter se predajali zgodbam najnovejših dokumentarnih in igranih filmov, ki sestavljajo naše žanrsko raznolike programske sklope.

Letošnje poletje bo Kranjska Gora že tretje leto zaživela s filmom domače in svetovne filmske produkcije. Tople poletne dni bomo med 26. julijem in 4. avgustom preživljali v objemu narave in gorskih razgledov, ter se predajali zgodbam najnovejših dokumentarnih in igranih filmov, ki sestavljajo naše žanrsko raznolike programske sklope.

Član letošnje žirije za igrani film bo islandski producent in režiser Fridrik Thor Fridriksson, ustanovitelj najpomembnejše islandske produkcijske hiše The Icelandic Film Corporation, ki se je v mednarodnih vodah uveljavila z močnimi koprodukcijskimi sodelovanji z Larsem von Trierjem in produkcijsko hišo American Zoetrope, pod imenom katere delujeta Francis Ford Coppola in George Lucas. Film Children of Nature (1991), pod katerega se je podpisal kot scenarist, režiser in producent, si je leta 1992 prislužil nominacijo za Oskarja za najboljši tujejezični film, ter do danes ostaja edini islandski film nominiran v tej kategoriji. V žiriji se mu pridružita še Jugoslav Pantelić, direktor jugoslovanske kinoteke in umetniški direktor FEST-a – Mednarodnega filmskega festivala v Beogradu, ki je bil pred kratkim izbran za člana Izvršnega odbora Evropske federacije filmskih arhivov, in Alissa Simon, mednarodno uveljavljena filmska kritičarka spletnega medija Variety,ki deluje tudi kot programska sodelavka na Palm Springs mednarodnem filmskem festivalu, v žiriji pa je sedela že na vseh večjih svetovnih festivalih, kot so beneški, Toronto Film Festival (TIFF), Cannes in drugi.

Žirijo za dokumentarni film bo sestavljala izjemna srbska dokumentaristka Mila Turajlić, režiserka filmov Cinema Komunisto (2010) in Druga stran vsega (2017), ki bo letošnjo žirijo dokumentarnega filma sestavljala tudi na prestižnem filmskem festivalu v Sarajevu. V žiriji se ji bosta pridružila Varja Močnik, slovenska režiserka z vesno nagrajenega dokumentarnega filma Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer – Pljuni istini u oči, ter programska urednica Slovenske kinoteke in mednarodnega festivala Kino Otok, ter Harold Apter, večkrat nagrajeni televizijski scenarist in profesor scenaristike, ki je v svoji karieri redno sodeloval s Praško filmsko šolo FAMU, oddelkom za filmsko umetnost na univerzi Južne Karoline in floridsko Motion Picture Arts univerzo.

Novost letošnjega KGIFF je festivalski odbor, ki ga bodo sestavljala mednarodno uveljavljena imena iz domačega in tujega filmskega sveta: Jasmina Bojić, izvršna direktorica Filmskega festivala Združenih narodov (UNAFF), enega najstarejših mednarodnih festivalov dokumentarnih filmov v ZDA; Pavel Jech, scenarist in profesor na Filmski in televizijski šoli Akademije za uprizoritvene umetnosti (FAMU) na Češkem, kjer je v preteklosti deloval tudi kot dekan, profesor na univerzi Chapman v ZDA, ter strokovni svetovalec pri Sundance Labs, Berlinale Talents, Sredozemskem filmskem inštitutu in Midpoint Centru; Goran Bogdan, hrvaški gledališki, televizijski in filmski igralec, ki s svojimi številnimi dosežki v tujini velja za enega najbolj mednarodno uspešnih igralskih imen s področja bivše Jugoslavije; slovenska televizijska voditeljica in filmska igralka, Katarina Čas, ki je iz domače filmske scene prodrla v ene najboljših igralskih zasedb Hollywooda; Damjan Kozole, večkrat nagrajen in mednarodno uveljavljen slovenski režiser in scenarist, ki si je svojo pozicijo v svetu filma utrdil z deli, kot so Rezervni deli (2003), Slovenka (2009) in Nočno življenje (2016); ter Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala in profesor filmske produkcije na Sarajevski akademiji uprizoritvenih umetnosti dela.

S festivalom želimo obuditi filmsko umetnost v Kranjski Gori in v 10-dnevnem programu z žanrsko raznolikimi programskimi sklopi in bogatim spremljevalnim programom občinstvu omogočiti ogled mednarodno cenjenih in družbeno kritičnih filmov, ki širijo obzorja, razkrivajo nepoznane kotičke sveta, in nas ob prisotnosti ustvarjalcev ponesejo v raznolike filmske pripovedi.

PROGRAMSKI SKLOPI:

26.7 – 28.7. Otroški program

29.7. Domačica

30.7. Skok čez plot – Srbski fokus

31.7. – 1.8. Poglej in spreglej

2.8. – 4.8. Tekmovalni program

V tekmovalnem programu se nam obeta pester nabor mednarodnih igranih in dokumentarnih filmov. Med njimi najdemo Babo na ledu (Ice Mother, Bohdan Sláma, 2017), češko dramo o ovdoveli ženski v poznih srednjih letih, katere nepričakovana romanca popolnoma spremeni tok njenega življenja in odnos z njenim sebičnim sinom. S ponosom na program uvrščamo tudi madžarski film Butcher, the Whore and the One-Eyed Man (Janos Szasz, 2018), ki portretira počasen propad treh posameznikov, ki jih svet posrka v svet pregrešnih užitkov, ter švedsko komično dramo Maste Gitt (Ivica Zubak, 2017), film o kriminalcu iz predmestja Stockholma, ki sanja o tem, da bi postal igralec. Del tekmovalnega programa pa bo tudi odlična palestinska drama Wajib (Annemarie Jacir, 2017), film o trku dveh generacij, očeta in sina, in njunih različnih pogledov na perečo problematiko Izraelsko-Palestinskega spora. Po filmu bo sledil pogovor v sodelovanju s Palestinsko ambasado.

Med dokumentarnimi filmi tekmovalnega programa bomo predstavili film Ghost Hunting (Raed Andoni, 2017), film, v katerem nekdanji palestinski zaporniki Izraelskega centra za pridržanje podoživijo svoje izkušnje v poskusu zacelitve svojih ran. Pridružil se mu bo The Work (Jairus McLeary, 2017), film v celoti postavljen v kalifornijski državni zapor Folsom, v katerem trije moški iz zunanjega sveta sodelujejo v štiridnevni skupinski terapiji s skupino zapornikov, ki služijo najvišjo možno kazen. Predstavili bomo tudi film Mesto sonca (City of the Sun, Rati Oneli, 2017), film o umirajočem mestu Čiatura v Gruziji, kjer opazujemo občutek obupa in pogube med prebivalci, ki se prepleta s prirojeno potrebo po preživetju. Nazadnje pa si bomo med dokumentarnimi filmi tekmovalnega programa ogledali še kitajski Almost Heaven (Carol Salter, 2017), zgodba o odraščanju, postavljena v eno največjih pogrebnih domov na Kitajskem.

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na info@kgiff.si ali Facebook stran festivala.

Lep festivalski pozdrav,

Ekipa 3. KGIFF

Foto: Tina Drenovšek

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!