Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

OD ZEMLJANOV DO MARSOVCEV: 2. SEZONA SERIJE NATIONAL GEOGRAPHICA, MARS, PRIKAZUJE, KAKŠNO BI LAHKO BILO ŽIVLJENJE, KO BOMO NEKOČ KOLONIZIRALI RDEČI PLANET

Hvaljena hibridna serija, katere izvršna producenta sta Brian Grazer in Ron Howard, se novembra 2018 vrača z veteranko in šefinjo Dee Johnson na čeluzvedenski ‘veliki misleci’, med njimi tudi Elon Musk, Bill Nye, Ellen Stofan, Naomi Klein in Stephen Petranek, bodo podali svoje mnenje o konfliktih med znanostjo in industrijo, ko človeštvo poseljuje ta krasni novi svet

OD ZEMLJANOV DO MARSOVCEV:

2. SEZONA SERIJE NATIONAL GEOGRAPHICA, MARS, PRIKAZUJE, KAKŠNO BI LAHKO BILO ŽIVLJENJE, KO BOMO NEKOČ KOLONIZIRALIRDEČI PLANET

Hvaljena hibridna serija, katere izvršna producenta sta Brian Grazer in Ron Howard, se novembra 2018 vrača z veteranko in šefinjo Dee Johnson na čeluzvedenski ‘veliki misleci’, med njimi tudi Elon Musk, Bill Nye, Ellen Stofan, Naomi Kleinin Stephen Petranek, bodo podali svoje mnenje o konfliktih med znanostjo in industrijo,ko človeštvo poseljuje ta krasni novi svet

Življenje na Marsu še nikoli ni bilo tako verjetno. Včasih so ga imeli za znanstveno fantastiko, a se lahko v hipu uresniči. 2. sezona hvaljene serije National Geographica MARS – kritiki jo hvalijo, da je navdušujoča, navdihujoča in znanstveno odkrita – senovembra 2018vrača z globalnimi premierami, s šestimi epizodami, ki nadaljujejo edinstven hibridni format prejšnje sezone: izmenjujejo se igrani in dokumentarni prizori, ki predvidevajo, kakšno bo življenje na rdečem planetu, na podlagi trenutnih dogajanj na Zemlji.

National Geographic je spet združil moči z Brianom Grazerjem, Ronom Howardom in Michaelom Rosenbergom iz Imagine Entertainment, pa tudi s soustvarjalcem in izvršnim producentom Justinom Wilkesom ter izvršnim producentom Jonom Kamenom iz RadicalMedia, da bi predvideli, kaj bi se lahko zgodilo, ko bodo Zemljani postali planetovi prvi Marsovci.

Ta sezona serije MARS raziskuje meje med znanostjo in industrijo v izoliranem in neusmiljenem mejnem področju. V zgodovini smo bili priča nenehnim bojem za prevlado med človeško motivacijo in želji po dobičku na eni strani in raziskovanjem na drugi strani. Lahko človeštvo prekine ta začarani krog, ko bo prodrlo izven meja našega planeta, ali bo obosojeno nato, da bo v tem novem svetu ponavljalo enake napake?

MARS se nadaljujepetlet po zaključku prve sezone in uspešnem krstnem poletu na rdeči planet, ko je prvotna ekipa Mednarodne Marsove znanstvene fundacije (IMSF) s težavo varno pristala in postavila prvo naselbino. Zdaj se piše leto 2042 in IMSF je ustanovila že pravo pravcato kolonijo, Mesto Olympus, a sami ne morejo financirati odprave na Marsu.Toje na široko odprlo varata zasebnemu sektorju, kar je povod za trenja med prvotnimi znanstveniki, ki mislijo samo na odpravo, in rudarji, ki jih je poslalo podjetje Lukrum Industries, ki pa gleda predvsem na dobiček,topa ustvarja čisto nove izzive za vse na rdečem planetu.

V igranih prizorih se serija loteva na videz vsakdanjih dogodkov – nosečnost, razhodi, nove ljubezni, epidemije, okvare, izpadi elektrike, poškodbe, vadba, obroki in druženje. Ko se dogajajo približno 54,7 milijonov izoliranih kilometrov stran od Zemlje – od koder ne moreš pobegniti – postanejo vse prej kot običajni. Čeprav so znanstveniki, ki so predani misiji in so na rdeči planet prvič stopili devet let prej, zaradi novih sosedov najprej zaskrbljeni, se nekateri kmalu začnejo družiti z ‘drugo stranjo’ in jo razumevati. Življenje na Marsu se še stopnjuje, ko znanstvenike, ki iščejo nove oblike življenja, izpodrine rudarski cilj Lukruma; začnejo se zavedati najhujše naravne katastrofe; luč sveta ugleda marsovski dojenček prve generacije; in ko ljubljeni umrejo.

Zasedba serije MARS je sestavljena iz že znanih igralcev prve sezone in več novincev, med katerimi so JiHAE (Mortal Engines), Jeff Hephner (Chicago Med, Code Black) in Esai Morales (Ozark, Newyorška policija).

V dokumentarnih prizorih sedanjost vlečevzporednice z dogajanjem na Marsu v prihodnosti in se sooča z nekaterimi hudimi težavami, ki na Zemlji pestijo odročno Arktiko. Med njimi so tudi najrazličnejši dogodki, ki trenutno ogrožajo življenje na Zemlji – in bi nas lahko pestili tudi v prihodnosti, ko bomo postali medplanetarna bitja: vrtanje, topljenje ledenikov, rastoča gladina morij in avtohtone epidemije, ki se pojavijo, ko se permafrost odtali.

Prizori z izvedenci – ki smo jih poimenovali ‘veliki misleci’ – občinstvo spet vodijo skozi muke in priložnosti, ki ljudi čakajo na Marsu. V tej elitni skupini so nekatera največja imena človeškega raziskovanja, tehnologije, okoljskih in družbenih znanosti, na primer Elon Musk, izvršni direktor podjetja SpaceX; Ellen Stofan, nekdanja direktorica Nase; Michio Kaku, teoretični fizik in futurist; Casey Dreier, direktor vesoljske politike pri Planetary Society; Antonia Juhasz, vodilna izvedenka za nafto in energijo; in Naomi Klein, uspešna pisateljica, aktivistka in nagrajena novinarka, ki piše o klimatskih spremembah.

Poleg Velikih mislecev scenarijem serije MARS dajejo dodatno težo znanstveni svetovalci. V tej vlogi Stephen Petranek, nagrajeni avtor How Well Live on Mars; Mae Jemison, nekdanja astronavtka Nase; in Robert Braun, profesor letalskega strojništva na Univerzi v Koloradu, Boulder, vodijo futuristično zgodbo na rdečem planetu in zagotavljajo, da ima vse korenine v stvarnosti.

“V prejšnji sezoni smo si zamislili prihod na Mars, zato se zdaj bolj posvečamo pogovoru o tem, kaj bo, ko bomo na planetu, kjer je vse tuje in nenavadno”, pravi glavna izvršna producentka druge sezone serije MARS, Dee Johnson (Nashville, Boss, Urgenca). “Na Marsu je kot v kotlu – neprestano se dajeta znanost in industrija, posledica pa so divja čustva. Čeprav imajo drugačne cilje, se med sabo ne izključujejo; z znanstvenimi napredki in raziskovanjem prideta tudi industrija in služenje denarja.”

“Serija poudarja, da se človeška narava ne spremeni, ko postanemo Marsovci, a svoje nagone, čustva in vedenje uporabljamo na še neznan način”, pravi Justin Wilkes, soustvarjalec in izvršni producent serije MARS, RadicalMedia. “MARS se poglobi vto, kako se soočamo s srčnimi bolečinami, druševnim zdravjem, boleznimi, kontaminacijo, smrtjo, prvo nosečnostjo in prvim dojenčkom na Marsu, naravnimi katastrofami in iskanjem naravnih virov na planetu, kot je na primer voda, ki jo imamo na Zemlji pogosto za samoumevno.”

“V seriji MARS vse enostavno in vsakdanje, recimo osebna higiena in obroki, zahteva več truda in je neprimerno težje v tem oddaljenem prostoru z omejenimi viri, kjer se nova pravila pogosto razkrivajo sproti”, pravi Stephen Petranek, eden od izvršnih producentov serije MARS, znanstveni svetovalec in veliki mislec. “Odhod z Zemlje zagotavlja dolgoročno preživetje človeštva, mi pa imamo tehnologijo in voljo, datodosežemo, ne vemo pa, kaj bo dejansko potrebno za življenje tam. Pot na MARS traja od šest do devet mesecev v eno smer … Preden pridemo tja, se moramo prepričati, da lahko tam tudi ostanemo.”

Režiserju prve sezone Everardo Gout (Days of Grace) se v drugi sezoni pridružita še Stephen Cragg (Škandal, Kako se izmazati z umorom) in Ashley Way (Doctor Who, Domovina).

MARS producirata Imagine Entertainment in RadicalMedia za National Geographic. Za Imagine Entertainment so izvršni producenti Brian Grazer, Ron Howard in Michael Rosenberg. Za RadicalMedia je soustvarjalec in izvršni producent Justin Wilkes, Jon Kamen in Tommy Turtle pa sta izvršna producenta. Dee Johnson je glavna izvršna producentka serije, Taimi Arvidson in Meredith Kaulfers pa sta nadzorna producenta, Jen Isaacson pa ko-producentka.

Opisi epizod:

Epizoda 1: “Nismo sami” Po skoraj desetletju samevanja na Marsu se znanstveniki v dokončani naselbini Mesto Olympus Mednarodne Marsove znanstvene fundacije (IMSF) pripravljajo na prihod skupine izurjenih astronavtov podjetja Lukrum Industries, profitne organizacije, specializirane za izkoriščanje naravnih virov. Ko rudarji te nove kolonije, ki jih vodi Kurt Hurrelle (Jeff Hephner), brez predhodnega opozorila zahtevajo pomoč IMSF, si skočijo v lase, zato je poveljnica Mesta Olympus, Hana Seung (JiHAE), prisiljena najti miroljubno rešitev, da bosta obe strani zadovoljni. V sedanjosti na Zemlji na krovu najsevernejše naftne ploščadi na svetu na Arktiki ekstremni pogoji ustvarjajo Marsu podobno okolje. Delavec pove, kako težko je biti po tri tedne ločen od družine.

Epizoda 2: “Ves svet med njima” IMSF in Lukrum, ki si zdaj delita skupen vir vode in energije, sta se nekako naučila sobivati, kar pa je ogroženo, ko Kurt (Jeff Hephner) z ekipo nepričakovano napreduje pri svoji nalogi izkoriščanja rude na planetu, Hana (JiHAE) pa se trudi vzdrževati diplomacijo med obema stranema — ko se zgodi tragedija. Fizičarka Amelie Durand (Clémentine Poidatz) se pripravlja na odhod nazaj na Zemljo — brez svoje ljubezni, Javierja Delgada (Alberto Ammann), hidrologa in geokemika. Na Zemlji dr. Leslie Richardson (Cosima Shaw) pokaže svojo moč nove voditeljice IMSF. V sedanjosti aktivisti Greenpeacea na morju protestirajo črpanju nafte v Barentsovem morju na Arktiki, sprašujejo pa se tudi o učinkovitosti takšnega početja.

Epizoda 3: “Ko pade tema” Ko udari solarni izbruh in onesposobi komunikacije med kolonijami in znotraj njih, ekipa iz Mesta Olympus hiti, da bi našla eksobiologinjo/geologinjo Marto Kamen (Anamaria Marinca), ki med neodobreno raziskovalno odpravo obtiči na površju. Kolonija se pripravlja na prvo nosečnost na rdečem planetu; Hana (JiHAE) doživi tragedijo; in Ameliejini (Clémentine Poidatz) načrti za povratek na Zemljo so uničeni. V sedanjosti se znanstvenik s svojo ekipo na Zemlji v iskanju podatkov, ki bodo pomagali predvideti učinke topljenja ledenikov na gladinov morij, poda v kruto in nevarno okolje.

Epizoda 4: “Okužba” Marta (Anamaria Marinca) okreva po izbruhu skrivnostne bolezni v Mestu Olympus in koloniji Lukrum. Ko IMSF ugotovi, da je umrl njihov član, hitijo, da bi odkrili vzrok, izvor in način širjenja, preden bo prepozno — in bo mrtvih še več. V sedanjosti Vladimir Chuprov, aktivist Greenpeacea, osvetli zdravstveno krizo domorodcev, ki so jo v Rusiji pometli pod preprogo, da ne bi škodovala črpanju nafte na Arktiki.

Epizoda 5: “Merjenje moči” Lukrum se dogovori z Rusijo za ekskluzivne pravice izkoriščanja rude. Mesto Olympus preplavi negotovost, ker Mike Glenn (Gunnar Cauthery) spodkopava Hanino avtoriteto in posledično ogroža člane kolonije Lukrum. Nov dojenček – Marsovec prve generacije – prispe dva meseca prezgodaj! Na arktičnem krogu v sedanjosti se narodi trudijo sodelovati za prevlado v poslovnih interesih, da bi zaščitili krhke ekosisteme in ohranili domorodne življenjske sloge, medtem ko naftarji na prvo mesto dajejo lasten dobiček, ne pa javno dobro.

Epizoda 6: “Preobrat” Lukrum gre s svojimi interesi predaleč in nenamerno ogrozi obe koloniji. IMSF ukrepa, da bi stabiliziral položaj, a bo za nekateretoprepozno. V trenutnih podnebnih razmerah na Zemlji je človeška aktivnost destabilizirala naravo. NASA z operacijo Ledeni most proučuje Arktični morski led, da bi opozorila na globalno segrevanje in dramatične spremembe, ki se dogajajo na planetu, edinem domu, ki ga imamo … Za zdaj!

# # #

O National Geographic Partners LLC National Geographic Partners LLC (NGP), je skupno podjetje National Geographica in 21st Century Fox in predano približuje vsebine z vrhunsko svetovno znanostjo, pustolovščinami in raziskovanjem v nekonkurenčnem medijskem portfelju. NGP združuje globalne televizijske programe National Geographica (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo Mundo, Nat Geo People) z medijskimi in potrošniško usmerjenimi podjetji, med katerimi so tudi National Geographic magazines; National Geographic studios; sorodnimi digitalnimi in družbenimi platformami; knjigami; zemljevidi; otroškimi mediji in pomožnimi aktivnostmi, ki vključujejo potovanje, globalne izkušnje in dogodke, arhivske prodaje, licenciranje in e-trgovanje. Širjenje znanja in razumevanje sveta je osnovno poslanstvo National Geographica že 130 let, zdaj pa je predan iti še dlje, premikati meje za svoje potrošnike … Hkrati pa mesečno dosega milijone ljudi po svetu v 172 državah in 43 jezikih. NGP 27 odstotkov prihodkov vrača v neprofitno organizacijo National Geographic Society in financira delo na področjih znanosti, raziskovanja, zaščite in izobraževanja. Za več informacij obiščite natgeotv.com ali nationalgeographic.com.

O Imagine Entertainment

Podjetje Imagine Entertainment sta leta 1986 ustanovila Brian Grazer in Ron Howard, da bi ustvarjala neodvisne celovečerne filme, televizjski program in ostale izvirne vsebine. Podjetje Imagine Entertainment je bilo počaščeno z več kot 60 prestižnimi nagradami, med njimi je tudi 43 nominacij za oskarja in 187 nominacij za nagrado Emmy®. Pretekla produkcija vključuje film Čudoviti um, nagrajen z oskarjem za najboljši film, pa tudi film The Beatles: Eight Days A Week – The Touring Year, nagrajen z grammyjem za najboljši film. Potem so tu še filmi Get on Up, Dirka življenja, J. Edgar, Frost/Nixon, Ameriški gangster, Da Vincijeva šifra, Apollo 13, 8 milj, Ti, ti lažnivec, Povratni ogenj, in Starševstvo, če omenimo samo nekatere. Med prihajajočimi filmi pa so Vohun, ki me je nategnil z Milo Kunis in Kate McKinnon ter dokumentarec Pavarotti. Televizijska produkcija vključuje Foxove serije Imperij, Streli v Karolini in franšizo serij 24; antološki seriji na NatGeo, Genij in Znanstveni dosežki; NBC-jevi seriji Starševstvo in Friday Night Lights; serijo na Fox in Netflix Odbita rodbina, kot tudi HBO-jevo serijo From the Earthtothe Moon, za katero sta Howard in Grazer dobila nagrado Emmy® za izjemno miniserijo. Med prihajajočo televizijsko produkcijo je tudi peta sezona Odbite rodbine na Netflix. Ron Howard in Brian Grazer sta začela sodelovati leta 1985 z uspešnima komedijama Nočna izmena in Splash ter še naprej vodita Imagine Entertainment kot izvršna direktorja.

O RadicalMedia

RADICALMEDIA je studio, ki se lahko pohvali z nagradami Oscar, Emmy, Grammy in Peabody, med njihove izdelke pa spadajo z oskarjem nagrajeni dokumentarec The Fog of War, za oskarja nominiran in z emmyjem nagrajeni film What Happened, Miss Simone?, za oskarja nominirani film Paradise Lost 3: Purgatory, Metallica: Some Kind of Monster, z emmyjem nagrajeni Under African Skies, Keith Richards: Under the Influence, Whitey: The US vs. James J. Bulger, Hamilton’s America in nagrajeni film festivala SXSW May It Last: A Portrait of the Avett Brothers. Novejša televizijska produkcija vključuje Abstract: The Art of Design, Cold Blooded: The Clutter Family Murders, Stan Against Evil, America Divided, Iconoclasts, Oprah’s Master Class, Bobby Kennedy for President, My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman, The Fourth Estate in tudi MARS, ki je nominiran za emmyja, ter Year Million za National Geographic.

Odnosi z javnostmi:

KATJA MLAKAR

M:+386 41 325 440 E:katja.mlakar@avi.si

DOMEN MAVRIČ

M:+386 41 875 160 E:domen.mavric@avi.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!