Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

IZJAVA ZA JAVNOST: XI. RIMSKE IGRE – poletni spektakel na Ptuju

Ptuj se bo od 16. do 19. avgusta 2018 ponovno spremenil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu.

IZJAVA ZA JAVNOST: XI. RIMSKE IGRE – poletni spektakel na Ptuju

Ptuj se bo od 16. do 19. avgusta 2018 ponovno spremenil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Poetovio je bil pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. V društvu Poetovio LXIX že enajst let pripravljamo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadevamo obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino našega lepega mesta.

PROGRAM RIMSKIH IGER

Leto štirih cesarjev je tema XI. RIMSKIH IGER, ki se bodo začele v četrtek, 16. avgusta 2018, z otvoritvijo v Rimskem Kampu Poetovio na Štukih, kjer bo stal tudi velik tabor. Naslednji dan, v petek, 17. avgusta, bo organizirana velika večerna zabava v taboru, v soboto pa se bo ob 11.00 začela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem pred Mestno hišo in pred Orfejevim spomenikom. Po 13.00 se dogajanje preseli na glavno lokacijo v Rimski Kamp Poetovio, kjer bodo lahko gostje pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane. V nedeljo, 19. avgusta, bo pestro skozi ves dan, saj bo namenjen predvsem družinam in otroškim delavnicam. Tudi letos bomo izvedli tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo naši najmlajši zabavali, kot pravi mali Rimljani. Pričakujemo obisk skupin iz šestih držav, s katerimi Društvo Poetovio LXIX, organizator Rimskih iger, sodeluje že vrsto let.

NAČRTI ZA PRIHODNOST

Z letošnjimi Rimskimi igrami na Ptuju pričenjamo s praznovanjem 1950 obletnice prve pisne omembe mesta. Zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII leta 69 je eden od najpomembnejših dogodkov v zgodovini mesta, saj je z izvolitvijo Vespaziana za rimskega cesarja takratni Poetovio krojil usodo imperija. Društvo Poetovio LXIX bo z Rimskimi igrami in ostalimi dogodki v Rimskem Kampu predstavljalo bogato zgodovino mesta in s tem razvijal mednarodno prepoznaven spektakel, ki se bo v prihodnjih letih s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil. Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj bomo Rimski kamp Poetovio razvijali v smeri inovativne zgodbe na Evropskem nivoju. Rimski kamp Poetovio je naš največji projekt, ki ga želimo fazno dograjevati in dopolnjevati v naslednjih letih in ponujati obiskovalcem predstavitev replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu. Cilj društva je tudi ustanoviti zvezo mest rimskega imperija, ki bo še bolj povezovala in spodbujala k ohranjanju naše dediščine.

AB IMO PECTORE!

Iz vsega srca!

Andrej Klasinc,

predsednik POETOVIO LXIX, društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj

Foto: POETOVIO LXIX

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!