Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Mesec Kraške kuhinje

Mesec kraške kuhinje s svojo dolgoletno tradicijo bogati jesensko ponudbo na Krasu ter vabi obiskovalce, da se poleg lepot narave naužijejo tudi kulinaričnih dobrot, ki jih ponuja bogata kraška kuhinja.

Mesec kraške kuhinje s svojo dolgoletno tradicijo bogati jesensko ponudbo na Krasu ter vabi obiskovalce, da se poleg lepot narave naužijejo tudi kulinaričnih dobrot, ki jih ponuja bogata kraška kuhinja.

Jesen je čas, ko v kleteh že brbota mošt in se počasi spreminja v vino ter ko so shrambe polne pridelkov in shrankov. A jesen je tudi čas, ko nas narava še zadnjič bogato obdari, kot bi se nam želela opravičiti za počitek, ki si ga bo privoščila pozimi. Prav zaradi pomanjkanja vode in bogate rodovitne zemlje je Kraševec od nekdaj znal prisluhniti naravi, njene plodove pa je še toliko bolj cenil. V Mesecu kraške kuhinje, ki letos praznuje že 22 let, vas bo 10 kraških gostincev z izbranimi meniji in jedmi popeljalo v svet jesenskih dobrot Krasa, katerih rdeča nit so gobe, ki v tem letnem času pokukajo na površje in nas spomnijo, da je narava vedno živa.

Če ste po duši radovedni in uživate v drugačnih kulinaričnih izkušnjah, potem je odprtje Meseca kraške kuhinje prava izbira. Grajsko dvorišče v Štanjelu se bo v soboto, 6. oktobra 2018, od 12. ure dalje, prelevilo v kuhinjo na prostem, sodelujoči gostinci Meseca kraške kuhinje bodo pripravili in vam v pokušino ponudili jedi, s katerimi vas bodo v okviru letošnje izdaje razvajali in navduševali. Bogato kulinarično ponudbo jedi ter vin bo spremljal pester spremljevalni program, ves čas dogodka bo potekala umetniška tržnica in tržnica kraških pridelkov in izdelkov, obiskovalci se bodo lahko podali na voden ogled Štanjela in Ferrarijevega vrta, ogledali razstavo gob Gobarskega društva Sežana ter se udeležili kulinarične delavnice kuhanja v živo s slovenskim kuharskim mojstrom.

Gostinski ponudniki napovedujejo Tematske večere: Večer z vinarjem Ivanom Kobalom iz Štanjela (5. oktober, Restavracija Okusi Krasa, Lipica) s pokušino penin, Vinsko kulinarični večer s SINKE - Siniša Vasiljević, Masterchef polfinalistom in vini vinarstva Štoka (25. oktober, Gostilna Skok, Štorje) ter Monokomedijo Čefurji Raus Aleksandra Rajkovića (26. oktober, Hiša Krasna, Lokev).

Sodelujoči gostinski ponudniki, ki vas bodo razvajali: Hiša posebne Sorte – Kodreti, Restavracija Okusi Krasa – Škibini (mejni prehod Lipica), Turistična kmetija Toncevi – Pedrovo, Hiša Krasna – Lokev, Restavracija Maestoso – Lipica, Gostilna Skok - Štorje, Izletniška kmetija Vanesa Čotar Jež – Gorjansko, Gostilna Kobjeglava, Bistro Grad Štanjel, Biodinamična kmetija pri Kamnarjevih – Volčji grad.

Že v naprej se vam zahvaljujemo za najavo dogodka in vabljeni, da se nam pridružite na odprtju!

Organizatorji: Društvo Planta v sodelovanju z Javnim zavodom Komenski Kras, Občino Komen, Občino Sežana, TIC Sežana, OOZ Sežana in Turistično zvezo Slovenije.

Podroben program prireditve je objavljen na www.visitkras.info/meseckraskekuhinje, kjer si lahko preberete tudi več o jedeh in menujih, ki vas bodo razvajali pri kraških gostincih od oktobra pa vse tja do tradicionalnega Martinovanja na Krasu, ki predstavlja edinstven dogodek, kjer se ponovno spojita vino in kulinarika Krasa. Z okušanjem mladega vina bodo vaše brbončice zaživele v pristnem kraškem duhu, slastne kraške dobrote pa bodo napolnile vaše želodčke.

Doživite barvitost jeseni na Krasu z nami.

Urban Grmek Masič

Javni zavod Komenski Kras

Grad Štanjel

Štanjel 1a

6222 Štanjel

T:+386 5 769 00 56

@:tic@stanjel.eu

W:www.stanjel.eu

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!