Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Razstava najboljših fotografij preteklega leta na Dunaju World Press Photo 18

Razstava, ki po izboru mednarodnega fotografskega natečaja World Press Photo izpostavlja največje dosežke fotoreporterstva preteklega leta, je ponovno na Dunaju. Dunajska galerija Westlicht bo od 14. septembra do 21. oktobra že 17. leto zapored gostila to potujočo razstavo.

Razstava najboljših fotografij preteklega leta na DunajuWorld Press Photo 18

Razstava, ki po izboru mednarodnega fotografskega natečaja World Press Photo izpostavlja največje dosežke fotoreporterstva preteklega leta, je ponovno na Dunaju. Dunajska galerija Westlicht bo od 14. septembra do 21. oktobra že 17. leto zapored gostilatopotujočo razstavo.

Žirija fotografskega natečaja World Press Photo je za zmagovalko leta 2017 izbrala fotografijo Ronalda Schemidta tiskovne agencije Agence France-Presse z naslovom "Venezuelska kriza". Med protesti proti načrtovanim ustavnim reformam predsednika Nicolasa Madure je prišlo 3. maja 2017 v venezuelskem glavnem mestu Caracasu do nasilnih spopadov s policijo. V neposredni bližini 28-letnega Joseja Victorja Salazarja Balzarja je medtem eksplodiralo motorno kolo. Preživel je z opeklinami prve in druge stopnje.

"Gre za skoraj klasično fotografijo, vendar z zelo neposredno energijo in dinamiko. Barve, gibanje, vse je odlično povezano, fotografija ima moč. Takoj se me je dotaknila," je predsednica žirije Magdalena Hererra, direktorica fotografije pri Geo Francija, opisala svojesrečanje z zmagovalno fotografijo. Druga članica žirije Whitney C. Johnson, National Geographic, je dodala: "Dejansko jetoizredno simbolična fotografija. Goreč moški z masko ne predstavlja zgolj sebe, temveč uteleša Venezuelo v plamenih."

Letos je žirija med 4.548 prijavljenimi kandidati iz 125 držav in več kot 73.044 prispelimi fotografijami izbrala 42 fotografov iz 22 držav v osmih kategorijah. Med kategorijami najdemo tako sodobne izzive in dolgoročne projekte kot tudi naravo, ljudi in šport. Osrednje teme, ki so prejšnje leto zaposlovale fotoreporterje po svetu, so vse bolj goreči nacionalizem v Združenih državah Amerike, protesti proti Madurovi vladi v Venezueli, kriza Rohingov v Mjanmaru, boji v Severnem Iraku in usoda beguncev po prihodu v Evropo. Letos je bila dodana tudi nova kategorija "okolje", ki prikazuje vpliv človeške civilizacije na okolje.

Fundacija „World Press Photo", neodvisna platforma za novinarsko fotografijo s sedežem v Amsterdamu, že od leta 1955 organizira natečaj za najboljšo fotografijo leta. Fotografska razstava World Press Photo potuje v 45 držav po celem svetu, kjer si jo vsako leto ogledajo več kot štirje milijoni ljudi.

---konec---

Fotografije:

Zmagovalna fotografija: Venezuelska kriza © Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse

Mlad beli nosorog, omamljen in s prevezo čaka na izpustitev v Okavanško močvirje v Bocvani © Neil Aldridge

Več fotografij pod DOWNLOAD PRESSKIT:http://www.westlicht.com/presse/

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 41 275 210

Emravlje@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Spremljajte nas naFacebookinTwitterstrani.

Foto: © Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse, © Neil Aldridge

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!