Ali je sporočilo napisal ChatGPT?

Umetna inteligenca (UI) privlači veliko pozornosti medijev, saj se njena uporaba razširja na številna področja, med drugim tudi na medicino, finance in zabavo. Mediji poročajo o novih aplikacijah in tehnologijah, kot so samovozeči avtomobili, chatboti in razpoznavanje govora. Kljub priložnostim, ki jih ponuja umetna inteligenca, obstajajo tudi pomisleki glede morebitnih negativnih učinkov, na primer izgube delovnih mest in zasebnosti podatkov. To pritegne pozornost medijev in sproža razprave med strokovnjaki in javnostjo.

UI v številkah

V mesecu februarju smo spremljali ključne besede, povezane z umetno inteligenco. Skupaj smo zasledili več kot 2 tisoč medijskih objav. V največ primerih se je pojavila besedna zveza “umetna inteligenca”, in sicer v 1374 objavah, sledita ji Chat GPT (369 objav) in Strojno učenje (188 objav). 

Zanimiva statistika glede splošne uporabe UI

Raziskava IBM-a kaže, da več kot 120 milijonov delovnih mest po vsem svetu potrebuje vsaj neko stopnjo umetne inteligence za učinkovito delovanje.

Po podatkih Statista je bilo leta 2020 na svetu več kot 4,2 milijarde aktivnih uporabnikov virtualnih asistentov. 

Po podatkih analitskega podjetja Gartner naj bi do leta 2022 uporaba umetne inteligence in avtomatizacije izboljšala produktivnost zaposlenih za 40 %.

Po podatkih iz leta 2021 se umetna inteligenca uporablja tudi za izboljšanje izobraževanja. V nekaterih državah se že uporablja umetna inteligenca za prilagajanje učnega procesa posameznim učencem.

Po podatkih MarketsandMarkets naj bi se trg chatbotov do leta 2025 povečal na več kot 9,4 milijarde dolarjev, kar predstavlja 29,7 % letno rast. 

Umetna inteligenca se uporablja tudi v kmetijstvu, da se poveča učinkovitost in izboljša pridelek. 

V raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje PwC, je bilo ugotovljeno, da bo uporaba umetne inteligence do leta 2030 dodala 15,7 bilijonov dolarjev svetovnemu BDP-ju, kar pomeni 26 % povečanje v primerjavi s trenutnim stanjem.

Umetna inteligenca pomaga tudi pri boju proti kibernetskim napadom in zagotavljanju kibernetske varnosti. 

V prihodnosti se pričakuje, da bo UI postala še bolj pomembna tema v medijih, saj se tehnologija nadaljuje z razvojem in se bodo pojavljala nova etična in družbena vprašanja, ki jih bo potrebno obravnavati.

V tem članku:
Delite na družbenih medijih:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram